Прокурор подаде съдебен иск срещу големи кредитни агенции

646
Прокурор подаде съдебен иск срещу големи кредитни агенции

Главният прокурор на щата Охайо Ричард Кордрей подаде съдебен иск срещу трите водещи рейтингови агенции за нанесени сериозни загуби на финансовите пазари в САЩ. Standard & Poor's, Moody's Investors Service и Fitch Ratings поставяли необосновано високи кредитни рейтинги по ипотечни облигации, като завишените оценки частично се обясняват с високите комисионни, които агенциите получавали от емитентите на книжата, твърди Кордрей.

Прокурорът заведе иска от името на пет държавни пенсионни фонда на щата. Според него, поради несъответствието на рейтингите на адекватния риск на ипотечните облигации, фондовете, инвестирали в книжа с рейтинг ААА, са загубили над 457 млн. долара.

„Независимо от уверенията на рейтинговите агенции, тези ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити, сами по себе си са били високорискови инструменти, обезценили се сериозно в резултат на срива на пазара на недвижими имоти", заяви Кордрей. - „Рейтинговите агенции уеряваха сътрудниците на нашите пенсионни фондове, че много от тези ипотечни книжа били с най-високия рейтинг и най-ниско ниво на риск."

От S&P и Moody's определят иска като неоснователен. Рейтингите се базират на стриктно описани и публични методологии, заяви представителят на Moody's. От Fitch се въздържаха от коментар, като допълниха, че не могат да коментират преди да са се запознали с иска.

Главният прокурор на Калифорния започна през септември разследване с цел разясняване на въпроса, не нарушиха ли агенциите законите на Калифорния, предоставяйки „високи рейтинги на ненадеждни активи".

В миналото рейтинговите агенции успяваха да излезнат невредими след предявени съдебни претенции от страна на недоволни от техните оценки, на основание, че рейтингите представляват становище, а не са инвестиционен съвет.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg