PSA отчита загуби от 819 млн.евро и подготвя мерки за икономии

744
PSA отчита загуби от 819 млн.евро и подготвя мерки за икономии

Съобщението за резултатите на PSA Peugeot Citroën се следи с изключително голям интерес от правителството на Франция, което трябва да представи своя план за подкрепа за автомобилната индустрия. Групата съобщи, че претърпяла нетна загуба от 819 милиона евро през първото шестмесечие на тази година, в сравнение с изминалата, когато е била отчетена нетна печалба от 806 милиона евро. Автомобилната индустрия в страната страда от лошото управление на европейските пазари.

Загубата е доста по-голяма очакванатат анализаторите: продажбите са намалели с 5.1%, или с 29.6 милиарда евро. Текущите оперативни приходи са в равновесие (4 милиона срещу 1.16 милиарда). Автомобилният бранш на компанията, който е с най-голям дял, отчита оперативна загуба от 662 милиона.

Автомобилният производител ще предприеме мерки за намаляване на разходите на стойност 1.5 милиарда евро от сега до 2015г. Тази сума включва и съкращаването на 8000 работни места във Франция и затварянето на фабриката в Оне су Буа.

Тази реорганизация ще спести около 600 милиона долара според тяхно изявление. Към това се прибавя и съкращаването на разходите за развойна дейност в размер на 550 милиона евро, плюс оптимизация на производствените разходи за 350 милиона. В момента PSA губи по 200 милиона евро на месец и се надява да намали наполовина този темп през 2013г.

Финансовите й резултати ще бъдат наблюдавани от изпълнителната власт, която подложи на съмнение трудностите, срещани от PSA. Министърът на производственото възобновяване Арно Монтенбур (нов пост в правителство на Еро, който се доближава по функциите си до министър на индустрията) назначи Емануел Сарториус да следи казуса.

Групата трябва да представи всички свои документи вследствие на напрежението между нея и правителството през последната седмица. Свикан е Централен работнически съвет (CCE от френски) в 9 ч днес в централния офис на групата, за да се уточнят подробностите по „проектаза реорганизация на индустриалната дейност и съкращаване на работническия състав“. Тя също така ще докладва за стратегическото преустройство на CCE. Този съвет ще да даде по-голяма яснота относно съкращаването на работнически места, затварянето на фабриката в Оне су Буа и намаляването на дейността в Рен.

В същото време се подготвя стачка на работниците от PSA Peugeot Citroën тази сутрин, малко преди да започне на централния работнически съвет на предприятието. „Не на затварянето на PSA Aulnay”, пише на плакатите на протестиращите, докато се разнася музика от камион. Групата била малобройна и нямало засилено присъствие не полицейските власти.

PSA бележи ръст на борсата. Въпреки отчетените загуби PSA Peugeot Citroën се изкачи до CAC 40 в сряда сутринта. В 9,06 часа нейната стойност е нараснала с 1.64%, до 6.34 евро.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg