Пьотеринг призова ЕС за ускоряване на мирните преговори между Израел и Палестина

387
Пьотеринг призова ЕС за ускоряване на мирните преговори между Израел и Палестина

ЕС трябва да помогне, като направи необходимото за ускоряване на мирните преговори. Това каза председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг относно положението в Израел и Газа. Той осъди насилието от Хамас и други палестински екстремисти и призова израелското правителство да чуе палестинските гласове, които призовават за мир.

Председателят на парламента подчерта, че взаимната отговорност и воля за помирение са ключови. "Хамас трябва да промени начина си на действие и да работи с умерените палестинци за постигането на мир", каза той и повтори подкрепата на ЕП за палестинския президент и премиер. В заключение Пьотеринг изтъкна необходимостта Европа да даде всичко, което може за политическа подкрепа за мирен изход, както и за подпомагане на живеещите в Близкия Изток.

"Виждаме нетърпимост и отхвърляне на другия, което не дава възможност да се постигне мир", каза от своя страна председателят на ЕНП-ЕД Joseph Daul (Франция) и добави, че ЕС не може да бъде съдия на която и да било от страните, а трябва да ги върне на масата на преговорите. Европа трябва да покаже на всяка от държавите, че те могат да излязат от този омагьосан кръг на насилие, като не строят огради и стени, а като дадат възможност на младите да избегнат насилието, добави той.

Председателят на социалистите Martin Schulz (Германия) се съгласи с председателя на Парламента и колегата си от ЕНП-ЕД. Отказът за използване на сила трябва да се наложи като приоритет, каза той. Според него от двете страни се преследват интереси, които са свързани с използването на сила и поради тази причина, преговорите се провалят.

Graham Wadson (АЛДЕ, Обединено кралство) приветства неформалното примирие, постигнато на обяд в понеделник, и пожела на Египет успех в посредническите му усилия. Той подчерта, че продължаващото насилие няма да сложи край на жертвите и призова всички страни да преразгледат проблемните въпроси и да намерят начин да живеят заедно.

Brian Crowley (Съюз на Европа на нациите, Ирландия) припомни факта, че всеки ден се унищожават човешки животи и семейства губят членовете си - проблемите се задълбочават все повече и повече. Той се обяви за диалог и зачитане на човешкия живот.

Според Daniel Cohn-Bendit (Зелени/EСА, Германия) само по пътя на преговорите може да се прекрати войната.

Francis Wurtz (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) подчерта, че е необходима смелост да се каже, че основната причина за всички злини е окупацията. Нищо не може да оправдае продължаването на окупацията, каза той.

Bastiaan Belder (Независимост/Демокрация) заяви, че атаките върху израелската държава са се увеличили с 500% от 2001 г. и действията на Израел се оправдават с необходимостта да опази сигурността и безопасността на гражданите си.

Jim Allister (Независими) пък подчерта, че трябва да се направи разлика между оркестрираните атаки от Газа и правото на Израел да се защитава. Той припомни, че Израел е международно призната държава - няма баланс между терористичните атаки и правото на легитимна държава да се защитава, допълни още той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg