Ръстът на щатската икономика се забавя до 2.6%

973
Ръстът на щатската икономика се забавя до 2.6%

Икономическият растеж на САЩ се е забавил значително през четвъртото тримесечие на миналата година, след като по-ниските бизнес разходи и по-големият търговски дефицит са натежали над най-големия ръст на потребителските разходи от 2006 г. насам.

БВП на САЩ бележи ръст от 2.6% на годишна основа през последните три месеца на 2014 г., след като в предходното тримесечие отбеляза зрелищно повишение от 5%, показаха днес данни от министерството на търговията на САЩ.

Забавянето обаче вероятно ще е кратко предвид силния попътен вятър, който получи икономиката от по-ниските цени на горивата.


Предварителните очаквнаия на икономистите бяха за повишение от 3% на годишна основа през четвъртото тримесечие.

За цялата 2014 г. щатската икономика е нараснала с 2.4%, в сравнение с 2.2% ръст за 2013 г.

Потребителските разходи, които съставляват повече от две трети от икономическата дейност, бележат ръст от 4.3% на годишна основа през четвъртото тримесечие, който е най-големият от първото тримесечие на 2006 г.. Ръстът през третото тримесечие бе 3.2%.

Официалните данни показват, че цената на бензина в САЩ е паднала с 43% от юни, вследствие на което американците разполагат с повече пари за допълнителни разходи. Стабилизиращият се пазар на труда, въпреки малкия ръст на заплащането, също е подкрепил икономиката.

Големият темп на растеж при потребителските разходи обаче бе засенчен от спада при капиталовите разходи. Разходите на компаниите за оборудване се понижават с 1.9% на годишна основа. Това е най-голямото свиване от второто тримесечие на 2009 г.

По-големият търговски дефицит пък е понижил с 1.02 процентни пункта ръста на БВП през четвъртото тримесечие. Търговията бе добавила 0.78 процентни пункта към ръста за третото тримесечие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg