Развиващите страни променят динамиката на търсене на петрол

803
Развиващите страни променят динамиката на търсене на петрол

Развиващите се страни променят устойчивата сезонната динамика на търсене на петрол. През тази година потреблението на "черно злато" през второто тримесечие за пръв път надхвърли нивата от първото тримесечие, констатира Международната агенция по енергия /МАЕ/.

Търсенето на петрол през април-юни е нараснало до 86.6 милиона барела дневно, докато за периода януари-март, на който по традиция се пада пика на годишното потребление, търсенето е било 86 милиона барела дневно. По-рано цените на петрола растяха през зимата в Северното полукълбо на фона на засилената консумация на енергоносители.

Но активизирането на търсенето на петрол в Китай, Индия, Саудитска Арабия, Бразилия и Индонезия променя тенденциите. Експертите на МАЕ прогнозират, че в бъдеще тези промени ще станат още по-забележими. По-рано търсенето на петрол през второто тримесечие бе по-ниско, отколкото през периода януари-март, с 1,5-2 милиона барела дневно. Това позволяваше на петролните компании да затварят през пролетта рафинериите за технически ремонти и профилактики, както и да натрупват запаси в очакване на сезонния пик на потреблението.

В развиващите се страни търсенето се движи по други правила: потреблението на петрол се забавя през първото тримесечие заради активното празнуване на Новата година /тази тенденция е особено силна в Китай/, а след това рязко се възстановява през второто тримесечие. Независими анализатори смята, че МАЕ изпреварва събитията и все още е рано да се говори за резки изменения на сезонните колебания на търсенето на петрол, тъй като през тази година на динамиката силно е повлияла икономическата криза.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg