Рекордни капиталови потоци от 647 млрд. долара към развиващите се страни през 2006 г.

878
Рекордни капиталови потоци от 647 млрд. долара към развиващите се страни през 2006 г.

Нетните капиталови потоци към развиващите се страни са достигнали рекордните 647 млрд. долара през изминалата година, но темпът им на нарастване започва осезателно да се забавя, сочи доклад на Световната банка.

В същото време изминалата година е била петата поредна на ръст на развиващите се икономики от над 5%, което е безпрецедентно за последните 5 години. За сравнение, по последни данни световната икономика е регистрирала ръст от 4% през изминалата година, а този на развиващите се икономики значително го е превишил, възлязъл на 7.3%.

За следващите две години ръстът на развиващите се икономики се очаква да се забави до 6.7% през настоящата и 6.2% през 2008 година, според изнесения доклад.

Все повече капиталови потоци се насочват към Източна Европа и Централна Азия. Капиталовите потоци към Европа и Централна Азия са възлезли на 42% от общите през 2006 година, на фона на едва 26% през 2000-та.

Нараства делът на нетните капиталови потоци към Източна Азия и тихоокеанския регион, като относителният им дял през изминалата година се повишава до 28%, на фона на 15% шест години по-рано.

Повишението на дяловете на посочените региони става за сметка на намаляването на относителния дял на Латинска Америка и карибския регион, който намалява от 47% през 2000-та година, до едва 14% през изминалата година.

Инвестициите в акции продължават да са основната част от капиталовите потоци към развиващите се страни, сочи още докладът. Те са възлезли на 419 млрд. долара през изминалата година, или близо две трети от общите нетни капиталови потоци.

Портфейлните инвестиции са се повишили до рекордните 94 млрд. долара през 2006 година, на фона на едва 6 млрд. долара за периода 2001-2002 година.

До голяма степен това се е предопределило от рекордните през изминалата година първични публични предлагания на китайски банки.

Преките чуждестранни инвестиции към развиващите се страни са се повишили до 325 млрд. долара през изминалата година, което е около една четвърт от общите в света, възлезли на 1.2 трлн. долара.

В същото време правителствата на развиващите се страни вземат все по-малко заеми посредством финансовите пазари, на фона на значителните резерви на страните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg