Рекордни търгувани обеми на международните борси

638
Рекордни търгувани обеми на международните борси

Кредитната криза, обхванала световните финансови пазари от лятото на миналата година, е допринесла за безпрецедентно повишение на обема на сделки на водещите борси.

Немският борсов оператор Deutsche Boerse AG, който оперира на франкфуртската фондова борса, е регистрирал рекорден обем от 2.2 млн. транзакции на 22 януари, непосредствено след понижението на основния немски индекс DAX 30 със 7.2%.

Същият ден на лондонската фондова борса са били регистрирани исторически по размер обем сделки от 1.4 млн. транзакции, чрез електронната система, а през следващите два дни са били отбелязани третият и четвъртият най-висок обем, по данни на Bloomberg.

Това е било с 54% повече, в сравнение със средния за изминалата година обем.

Високи търгувани обеми са регистрирани и на щатските пазари. На NYSE е била отбелязана осмата най-натоварена седмица в 215-годишната й история на съществуване.

Масираните продажби на облигации са допринесли до голяма степен за силното повишение на търговската активност на международните фондови пазари.

В същото време са били отменени около 70 планирани нови емисии на облигации от страна на компании, в резултат на негативния развой на събитията. През четвъртото тримесечие на миналата година са били отменени нови емисии корпоративни облигации на стойност 35 млрд. долара.

Банките са отписали активи на стойност 133 млрд. долара през изминалата година.

Като цяло дните с най-големи регистрирани обороти са били в моменти на понижение на световните индекси, което определено може да се каже, че е тревожна тенденция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg