Роумингът в ЕС поевтинява от 30 август

581
Роумингът в ЕС поевтинява от 30 август

От 30 август осъществяването и приемането на повиквания при пътуване в ЕС стават по-евтини. Таванът на цените за повиквания в роуминг (т.нар. „Евротарифа“), въведен от ЕС през 2007 г., ще намалее от 0.49 EUR на 0.46 EUR на минута (без ДДС) за осъществяване на повикване и от 0.24 EUR на 0.22 EUR на минута (без ДДС) за приемане на повикване в друга държава от ЕС, съобщават от пресцентъра на Евроейската комисия.

 Регламентът на ЕС относно роуминга, чийто срок на действие изтича през 2010 г., в момента се преразглежда. По изрично искане на Европейския парламент, Комисията трябва да предложи до края на 2008 г. дали срокът на действие на регламента да бъде удължен и дали обхватът му да бъде разширен.

„Регламентът на ЕС относно роуминга бе въведен с цел европейците да могат свободно да говорят по своите мобилни телефони без страх от прекалено високи сметки, докато пътуват в рамките на единния пазар.

В резултат на това повече от 400 милиона потребители от цяла Европа бяха облагодетелствани от значителни икономии на стойност близо 60 % при осъществяването и приемането на повиквания по време на пътуване, ваканция или командировка,“ сподели европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг.

„Допълнителното намаляване на Евротарифата от 30 август е ново потвърждение за тенденцията към намаляване на цените за роуминг. Следващото предизвикателство е постигането на единен пазар за услугите по роуминг на данни и текстови съобщения. Надявам се френското председателство и Европейският парламент да подкрепят Комисията за бързото разрешаване на този проблем.“

Намаляването на цените за повиквания в роуминг от 30 август се прилага във всички 27 държави-членки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg