Руската олигархия ще загуби позиции

828
Руската олигархия ще загуби позиции

Световната икономическа криза ще отслаби влиянието на малкия бизнес елит върху руската икономика и ще я тласне към модернизация и реформа, смята икономическият съветник на Кремъл Аркадий Дворкович, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че наблюдаващото се през последните месеци възстановяване на руската икономика не бива да се приема за устойчиво.

"Хората ще оцелеят, но не и олигарсите", заяви Дворкович. Според него до две-три години икономическото влияние, с което в момента разполагат десетина олигарси, забогатели при бързото разпродаване на държавната собственост през 90-те години, ще се разпредели между стотици предприемачи.

Дворкович отхвърли предположенията, че Русия е изправена  пред риск от масови социални вълнения, въпреки протеста от миналия месец на 1500 работници от "АвтоВАЗ" срещу съкращенията и намаляването на заплатите. "Съмнявам се, че може да възникне опасност от масови социални брожения. В повечето случаи има начини да се задържи нивото на производството и да се създадат нови работни места", заяви той.

Дворкович подчерта, че икономическото възстановяване, което се дължи до голяма степен на увеличението на цените на стоманата и петрола, е крехко. Цените на потребителските стоки могат да паднат през есента, а безработицата може да се увеличи,  предупреди той.

Властите очакват руската икономика да отбележи растеж от 3.9 до 4.5 процента през втората половина на 2009 г., в сравнение с първата, през която БВП се сви с една десета.

Тази година ниските цени на потребителските стоки доведоха руския бюджет до дефицит за първи път от едно десетилетие. През следващата година Русия възнамерява да вземе заеми в размер на 20 милиарда долара, за да компенсира бюджетния  дефицит от близо 100 милиарда.

Въпреки това последните прогнози предвиждат догодина Русия да отчете бюджетен дефицит от 6.8 процента, в сравнение със 7.5 процента, посочени в предишните предвиждания.

През юли нивото на безработицата в Русия остана непроменено на 8.3 процента, или 6.3 милиона души, след като по-рано тази година достигна пик от близо 10 процента,което накара властите да налеят милиарди рубли под формата на помощи за фирми в страната.

Дворкович заяви също, че Русия трябва да положи повече усилия, за да промени икономическия си модел и че голяма част от производствения сектор произвежда морално остарели стоки.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg