Създадоха хибрид на печка, хладилник и електрогенератор

1130
Създадоха хибрид на печка, хладилник и електрогенератор

Британски учени са създали прибор, който съчетава в себе си свойствата на печката, хладилника и електрогенератора.

"Тройният хибрид" е наречен SCORE (Stove for Cooking, Refrigeration and Electricity supply - печка за готвене на храна, нейното замразяване и за получаване на електричество). Новият прибор позволява да се използват и трите му функции едновременно.

Източник за производството на електричество в SCORE е топлината от изгаряни дърва и въглища. Преобразуването на топлинната енергия в електрическа става на два етапа. Пламъкът създава топлинен градиент в специална тръбичка, пълна с газ. Молекулите на газа се придвижват от нагретия край на тръбичката към студения. Този процес е съпроводен с генериране на акустични вълни.

Акустичните вълни се "събират" в генератор на променлив ток, който преобразува механичната енергия в електрическа. Част от акустичните вълни се използват за охлаждане на хладилния отсек на SCORE.

"Тройният хибрид" е бил разработван в продължение на две години. Сега се извършват полеви изпитания на устройството във Великобритания и в Непал.

SCORE е предназначен предимно за жителите на Африка, много от които изобщо нямат достъп до електрическа енергия.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg