Седми месец на забавяне на икономиките

2725
Седми месец на забавяне на икономиките

Влошаването на икономическата конюнктура в развитите икономики е продължило и през октомври, особено в Германия, Индия и Франция, показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които бяха публикувани в понеделник, съобщава Ройтерс.

В седмия си пореден месец на спад, водещите индикатори на ОИСР остават под прага от 100, който разделя ръста и спада на икономическата активност. Единствените страни, чиито индикатори остават над това ниво, са Япония, САЩ, Китай и Русия.

Общият индекс на ОИСР е на ниво от 100.1 пункта през октомври, спрямо 100.4 през септември и 100.8 през август.

Същевременно организацията оповести предварителните данни от свое изследване, според което през 2011 г. развитите страни са заели 10.4 трлн. долара. ОИСР очаква, че през следващата година страните и пазарите ще изпитват още по-голям недостиг на финансиране, съобщава The Financial Times.

През 2012 г. развитите страни ще заемат 10.5 трлн. долара на външните пазари, което е с 1 трлн. долара повече, отколкото през 2007 г., и два пъти повече, отколкото през 2005 г.

Според директора на департамента по държавен дълг на ОИСР Ханс Бломенщайн заради увеличените дългове на страните през 2012 г. доходността по държавните облигации ще продължава да расте и ще се засили конкуренцията за свободните парични средства на финансовите пазари.

Бломенщайн отбелязва, че за много развити страни така оформящите се тенденции носят риск от нестабилност както в икономическата, така и в политическата сфера.

В началото на декември ОИСР вече повиши прогнозата си за държавния дълг на страните от еврозоната от 97.9% от общия БВП.

Най-голям държавен дълг в еврозоната има Италия- 1.9 трлн. евро. В световен мащаб най-големите държавни дългове имат САЩ (15 трлн. долара) и Япония (13 трлн. долара).

На снимката: Централата на ОИСР в Париж

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg