Шейховете също плачат

2109
Шейховете също плачат

Независимо от наложилия се стереотип за несметните богатства на петролните страни от Персийския залив, те не се оказаха спасителен остров сред глобалната криза. В предверието на вчерашната среща на арабските страни в Кувейт, беше оповестена сумата от 2.5 трлн долара загуби за арабските страни от почти тройното намаляване на цената на петрола.

Специфичната особеност на управление на бизнеса в арабския свят му изигра лоша шега, подлагайки го на двоен удар. От една страна повечето арабски бизнесмени влагат голяма част от печалбите от продажбата на петрол в ценни книжа и инвестиции в чужбина, а от друга- по-голямата част от проектите на територията на страните се осъществяват със средствата на чуждестранни инвеститори.

Чуждестранните инвестиции на арабските бизнесмени се обезценяват, някои на 100%, като загубите на този етап се оценяват на 2 трлн. долара. Спадът на цената на петрола е станал причина за загубата на още 600 млрд. долара.


Същевременно много чуждестранни инвеститори започват да се изтеглят, като броят на замразените инвестиционни проекти достига около 60% от всички и причинява загуби от 2.5 трлн. долара.

Всичко това беше обсъдено на започналата вчера Арабска среща за икономическо и социално развитие, на която присъстват ръководителите на 22 арабски страни и Палестинската автономия, както и представители на ООН и международни финансови организации.

Инициативата за двудневната среща в Кувейт беше дадена през 2006 г. от Кувейт и Египет. Първоначално се предполагаше, че на нея ще бъдат обсъдени икономически проблеми на региона, създаване на митнически съюз на арабските страни, начертаване на "арабска пътна карта".

Глобалната финансова криза и последните събития в Ивицата Газа обаче внесоха корекция в първоначалния дневен ред, измествайки фокуса към опита за изработване на единна стратегия за борба със световната финансова криза и обсъждане на ситуацията в палестинските територии сред мащабната военна акция на израелската армия.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg