Синя карта за квалифицирани специалисти за работа в ЕС

493
Синя карта за квалифицирани специалисти за работа в ЕС

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред недостиг на висококвалифицирани специалисти - особено компютърни експерти и инженери. С идеята да привлече квалифицирани специалисти от трети страни Европейската комисия (ЕК) предложи през октомври 2007 г. така наречената "синя карта".

Доклад по темата в ЕП изготви германската депутатка Ewa Klamt (ЕНП-ЕД), посочват от представителството на Европейския парламент (ЕП) у нас. Гласуването в Комисията по граждански свободи и правосъдие бе насрочено за началото на ноември.

Идеята на Европейската комисия е да се въведат общи стандарти в процедурите за допускане на кандидати от трети страни, като всяка държава си запазва правото да реши какъв брой хора да приеме. Предвижда се на получателите на синя карта да се даде разрешение за пребиваване от две години, което може да се поднови и да им се гарантира достъп до социално осигуряване.

Според Ewa Klamt в Германия, например, има нужда от 95 хиляди инженери, а едва 20 хиляди студенти завършват подобни специалности. "Ако искате да спрете нелегалната имиграция, може да затворите вратата за нея, само ако отворите възможност за легалната имиграция", посочват евродепутатът.

Кои са висококвалифицираните специалисти?

Според Ewa Klamt това могат да бъдат хора с добро образование - минимум тригодишен срок на следване или доказателство за поне 5 години професионален опит.

С идеята да се избегне ниското заплащане на тези работници брутната им месечна заплата трябва да е поне 1.7 пъти средната брутна заплата, предвидена в националното законодателство на съответната държава.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...