Скъпият бензин води до най-слабото потребление на премийни горива в САЩ от 25 г.

787
Скъпият бензин води до най-слабото потребление на премийни горива в САЩ от 25 г.

Поскъпването на бензина вследствие на рекордните цени на петрола безспорно засяга всички потребители, като тези в САЩ, традиционно привикнали с по-ниските цени също не са подминати.

Най-силно в страната, обаче е засегнато потреблението на високо октановия или така наречения "премиен" бензин.

Средната цена на този тип гориво по щатските бензиностанции е 4.48 долара за галон или с близо 40 цента над тази на обикновеното гориво.

Все по-малко стават и желаещите да зареждат с подобен род гориво, чието потребление е най-ниско ниво от близо четвърт век.

През 1997 година потреблението на премийно гориво е съставлявало около 16% от общото такова в най-големия световен потребител на горива - САЩ. По данни на Енергийната Информационна Администрация на страната през изминалия месец потреблението на тези горива е съставлявало едва 8% от пазара.

За изминалата година от посоченото гориво са били употребени едва 35.6 млн. тона, което е и най-ниското ниво от 24 години насам, сочат още данните.

Все повече стават и оплакванията от собствениците на бензиностанции в САЩ относно слабото потребление на премийните горива, което оказва негативен ефект на печалбите им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg