Сорос: ЕС ще се разпадне без общоевропейски облигации

1255
Сорос: ЕС ще се разпадне без общоевропейски облигации

© Джордж Сорос, снимка: Wikipedia

Европейският съюз може да се разпадне, ако не бъде постигнат компомис за издаване на общоевропейски облигации, с които да бъдат подкрепени най-застрашените икономики, като Италия. Това прогнозира милиардерът Джордж Сорос, цитиран от Ройтерс.

89-годишният финансист смята, че щетите, които коронавирусът нанесе на държавите от еврозоната, ще имат много по-дълготраен ефект, отколкото повечето хора очакват. Той прогнозира, че мутациите на COVID-19 ще затруднят значително разработването на ваксина.

Според Сорос т. нар. "вечни облигации" (дългови книжа без матуритет, т. е. без краен срок на погасяване), използвани от Великобритания по време на войните с Наполеон, биха позволили на Европейския съюз, роден от руините на Втората световна война, да оцелее.


"Ако ЕС не е в състояние да обмисли този вариант в момента, той може би няма да може да издържи на предизвикателствата, пред които е изправен. И това не е някаква теоритична възможност, това може да е трагичната реалност", заявява милиардерът в онлайн интервю, цитирано от агенцията.

Джордж Сорос, който придоби известност с финансовите си операции и "атаката" срещу британския паунд през 1992 г., е на мнение, че водещите икономики, като Германия, в момента имат възможност да емитират облигации при отрицателна доходност.

Ако се разработи вариант за "вечна" облигационна емисия, ще може да се избегне предстоящата бюджетна катастрофа на европейско ниво, смята финансистът.

По думите му Общността ще трябва да запази първокласния си кредитен рейтинг на ниво "ААА", ако има намерение да емитира подобни облигации. За целта Брюксел ще трябва да има и съответните фискални правомощия, например да одобрява потенциални увеличения на данъците.

Лагард: ЕЦБ няма директно да предоставя заеми на правителстватаНяма да има политика на

На въпрос какво смята за брекзит, Сорос отговаря, че е по-загрижен за Италия.

"Какво би останало от Европейския съюз, ако я няма Италия? Разхлабването на ограниченията за държавната помощ бяха основно в полза на Германия. А Италия, която така или иначе беше "болният човек на Европа" още преди кризата, сега е най-тежко засегната и от пандемията", казва още милиардерът.

Джордж Сорос е роден в унгарската столица Будапеща през 1930 г. Той напуска родината си през 1947 г., когато тя попада под влиянието на Съветския съюз и става част от Източния блок.

Неговият фонд Quantum през 1992 г. реализира огромни печалби, залагайки на това, че британският паунд е надценен спрямо германската марка. Мащабните му спекулации принуждават британското правителство да напусне Европейския валутен механизъм.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg