Сорос: Най-лошото от кредитната криза тепърва предстои

1185
Сорос: Най-лошото от кредитната криза тепърва предстои

Кредитната криза е далеч от своя край, предупреди Джордж Сорос днес, подбуждайки регулаторите да действат по-бързо и да ограничат щетите от срива на ипотечните пазари.

Мисля, че ситуацията е по-сериозна, отколкото властите признават и отчитат, каза Сорос по време на пресконференция. Мерките, взети до момента да се намалят лихвите и стимулира икономиката, са необходими, но недостатъчни, допълва милиардерът.

По тези причини Сорос счита, че ситуацията ще се влоши, преди са се подобри.

Финансистът промотира нова книга – „Новата парадигма за финансовите пазари: Кредитната криза и какво означава тя“. Сорос приканва регулаторните органи да действат по-агресивно, за да подобрят пазарния контрол и ограничат риска от прекомерното разчитане на кредит за финансови спекулации.

Милиардерът казва, че потвърждава оценката на МВФ за загуби от 1 трлн. долара във връзка с колапса на ипотечните облигации.

Загубите, обявени от институциите до момента, са свързани само с понижението на стойността на тези финансови инструменти, според Сорос.

Те не отразяват по никакъв начин възможността за спад на стойността на кредитите, държани от банките, допълва той. Не сме видели още пълния ефект от вероятната рецесия, смята още Сорос.

Финансистът насочва вниманието за потенциалните загуби от комплексни инвестиции, свързани с ипотечния пазар, като „credit default swaps“ (CDS), позволяващи инвеститори да залагат на вероятността, че компании ще просрочат плащанията по облигациите си.

Този пазар от 45 трлн. долара е напълно нерегулиран, посочва Сорос.

Това е повече от пет пъти целият пазар на държавни облигации на САЩ. Почти е равен на цялото имотно богатство на страната, завършва той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg