Спад на заетостта и на икономическата активност в САЩ

361
Спад на заетостта и на икономическата активност в САЩ

© Pixabay

Икономическата активност и заетостта продължиха да намаляват през май във всичките 12 региона на Федералния резерв поради пандемията от коронавирус, съобщи Фед на САЩ в редовния си икономически доклад, известен като "Бежова книга".

Тези спадове бяха "особено тежки" в хотелиерството и сектора на свободното време, но също така бяха значими в производството и строителството, както и при продажбите на автомобили, отбеляза Фед.

Потребителските разходи спаднаха допълнително, тъй като по време на по-голямата част от периода на проучване на Фед търговските обекти останаха до голяма степен затворени


Продажбите на автомобили бяха значително по-ниски, отколкото преди година, въпреки че в няколко области отбелязаха в последно време известно подобрение, информира БНР.

Условията в селското стопанство също се влошиха, като няколко региона отчетоха намален на производствен капацитет в месопреработвателните предприятия поради тяхното затваряне и с оглед на мерките за социално дистанциране.

Понижение отбеляза и енергийната активност, след като фирмите обявиха затваряне на нефтени кладенци, което доведе до исторически ниски нива на активните сондажни съоръжения.

"Въпреки че редица компании изразиха надежда, че цялостната активност ще се засили, когато бизнесът отвори отново, перспективите остават силно несигурни и повечето фирми гледат с песимизъм на потенциалните темпове на възстановяване".

Заетостта продължи да намалява рязко в търговията на дребно и в секторите за свободното време и хотелиерството, като анкетираните компании посочиха, че намират за предизвикателно да върнат хората на работа при текущи обстоятелства.

"Повечето федерални райони отбелязват увеличение на заплатите в секторите с голямо търсене и в основните икономически сектори, докато заплатите са без промяна или намаляват в други сектори“, посочва докладът на Федералния резерв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg