Средната класа в развитите страни се стопява

1497
Средната класа в развитите страни се стопява

© Pixabay

Домакинствата със средни доходи намаляват в развитите страни по света, сочи нов доклад на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Изследването, озаглавено „Под натиск: Намаляващата средна класа”, вади на масата редица проблеми, които провокират изчезването на така наречената средна класа, предупреждавайки, че това може да доведе до сериозни икономически и социални последици за редица държави.

„Днес средната класа изглежда все повече като лодка в бурно море”, посочва генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.


„Правителствата трябва да се вслушват в притесненията на хората и да защитават и промотират стандарта на живот на средната класа”, добавя той, цитиран от CNN.

Средната класа е подложена под натиск от години, което провокира надигането на редица призиви за увеличаване на данъците за богатите граждани и дори въвеждането на универсални социални услуги в някои страни.

Докато много такива мнения се чуват в САЩ, посочвайки Европа за пример, докладът на ОИСР показва, че увеличаването на неравенството изобщо не подминава Стария континент.

Делът на представителите на средната класа в развитите страни пада от 64% в средата на 1980-те години до 61% в средата на 2010-те години. Изчезването на средната класа обаче е дори по-високо в страни, като САЩ, Израел, Германия, Канада, Финландия и Швеция.

В САЩ едва 50% от населението попада под определението средна класа, което е далеч по-нисък дял спрямо повечето развити държави по света.

ОИСР определя за средна класа домакинствата с доходи в размер от 75% до 200% от средния доход в конкретните страни. 

Повишаването на неравенството по света е част от причините за тенденцията.

През последните 30 години средните доходи в страните-членки на ОИСР се увеличават с 1/3 по-бавно от доходите на горните 10% от населението, сочи докладът.

В същото време разходите се увеличават с по-бързи темпове спрямо инфлацията в най-богатите икономики в света, което прави доста трудна задачата на средната класа да наваксва тези разлики.

Цените на жилищата също растат с 1/3 по-бързи темпове от средните доходи през последните десетилетия.

Средната класа отделя 32% от бюджета си за жилище през 2015 г. спрямо 25% през 1985 г., сочи докладът.

Едно на всеки пет домакинства със средни доходи в развитите страни харчи повече, отколкото печели.

Средната класа губи икономическо си влияние в страните-членки на ОИСР, което може да подкопае обществата. През 1985 г. сумата на общите доходи на средната класа е била четири пъти по-висока от общата сума на доходите на представителите на най-заможния дял от обществото.

30 години по-късно тази разлика е намаляла до под три пъти.

Изчезването на средната класа в САЩ променя бъдещето на бизнесаСредната класа в САЩ намалява устойчиво през годините.


Младите хора са изправени пред сериозни трудности в постигането на среден доход, в сравнение с хората от преходните поколения. За да бъдете от средната класа, доходите ви трябва да позволяват  живот в комфортен дом, грижа за себе си, достъп до стабилна работна позиция, която обещава кариерно развитие, сочи докладът.

Близо 70% от поколението на бейби бумарите са били част от средната класа, когато са били в двадесетте си години, спрямо 64% от поколение X и едва 60% от поколението на милениалите.

Поколението на бейби бумарите също така се е радвало на по-стабилни работни места, в сравнение с по-младите поколения.

Глобализацията и технологичният напредък носят допълнителен натиск на пазара на труда в наши дни. Едно на всеки шест работни места със средни доходи е застрашено от автоматизацията. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
15:04 | 15 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg