Стойността на M&A сделките в Европа пада с 53.7%

967
Стойността на M&A сделките в Европа пада с 53.7%

Пресушените кредитни пазари и спадът в броя на сделките след кредитната криза се отразиха негативно на пазара на сделки по сливания и придобивания (M&A) през 2009 г., се казва в анализ на MergerMarket за региона Европа, Близкия изток и Африка.

Липсата на банково финансиране и несъответствието по отношение на оценката на компаниите от страна на купувачите и продавачите основно характеризираха M&A пазара през изминалата година.

Общият брой на сделките в Европа възлиза на 3 555 на обща стойност 328.7 млрд. евро, което представлява спад от 53.7% в стойността и от 34.9% в броя, в сравнение с 2008 г. Великобритания е съставлявала около 27.9% от M&A пазара в Европа по отношение на стойността на сделките и 19.1% по отношение на броя им.

Както можеше да се очаква, европейският M&A сектор отстъпва позиции през 2009 г. като Старият континент е съставлявал само 26% от световния пазар в стойността на сделките и 37% по отношение на броя им, в сравнение с 43% от стойността и сделките през 2008 г.

Въпреки това, последното тримесечие на 2009 г. предложи известна надежда за европейския M&A пазар.

Що се отнася до сделките за миналата година, най-голяма дейност отчитат секторите на Финансовите услуги и на Енергетиката, минната индустрия и комуналните услуги, които съставляват над 50% от стойността на сделките в Европа.

Секторът на Индустриалните и химическите компании пък може да се похвали с най-голям брой сделки - 19.3% от всички.

Най-голямата сделка в Европа за миналата година е споразумението за създаване на смесено дружество между Rio Tinto и BHP Billiton, което е на стойност 39.034 млрд. евро.

На второ място се нарежда закупуването на Genentech Inc от Roche Holding на стойност 34.573 млрд. евро. Челната тройка се оформя от сделката, при която Министерството на финансите на Великобритания закупи дял в Royal Bank of Scotland Group за 28.469 млрд. евро.

При финансовите консултанти челната позиция по стойност се заема от Goldman Sach, която е консултирала 114 транзакции на обща стойност 174.259 млрд. евро.

Първото място по брой на сделките е за Rotschild, която е участвала общо в 135.

Прогнозите за 2010 г. са, че Великобритания и Централна и Източна Еевропа, с изключение на Русия, отново ще бъдат най-активни в M&A сектора. Промишленото сърце на Европа - Германия, също не изостава далеч след тях.

Годината се очаква да бъде доста натоварена за сектора на телекомуникациите, медиите и технологиите, следван от Промишлените и химическите компании и потребителския сектор. Придобиването на Cadbury от страна на Kraft се очаква да породи още такива сделки в потребителския сектор, тъй като останалите компании ще бъдат поставени под натиск да запазят конкурентоспособността си.

M&A дейността при Финансовите услуги се очаква да нарасне през тази година. В Близкия изток и Африка Банкирането и Недвижимите имоти вероятно ще отчетат най-много M&А транзакции. Липсата на ликвидност в региона също се очаква да увеличи броя на сделките, тъй като компаниите ще избират да продават активи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg