Суперкомпютърът, който ще помага на британските метеоролози

3787
Суперкомпютърът, който ще помага на британските метеоролози

© Instagram: Met Office

Дългосрочните метеорологични прогнози винаги са били сложно предизвикателство за климатичните експерти, но през последните години предвиждането на времето става все по-ефективно.

Предупреждението за бурята Денис, например, дойде шест дни, преди тя да връхлети Великобритания.

Но детайлните прогнози, които могат да предсказват метеорологичната обстановка буквално час по час и улица по улица, все още са изключително сложни. Технологиите обаче могат да помогнат за решаването на този проблем, пише BBC.

Британската метеорологична служба Met Office е на път да се сдобие със суперкомпютър на стойност 1.2 млрд. паунда (близо 1.5 млрд. евро), който ще облекчи значително работата на хората, които ежедневно изготвят прогнозата за времето на Острова.

Съставянето на по-точни и по-детайлни предвиждания изисква обработката на огромно количество данни с много по-висока скорост от тази, която позволява наличната апаратура.


В момента Met Office всеки ден събира по над 200 милиарда наблюдения от сателити, наземни и морски метеорологични станции, като броят им нараства постоянно.

Инвестицията в суперкомпютъра ще е най-голямата в 170-годишната история на британската метеорологична служба. Компютърът, с който тя работи в момента, струва 117 млн. евро.

Цената на новата машина включва както самия хардуер, така и разходите по неговата поддръжка за следващите 10 години. Изчислителната му мощ ще бъде шест пъти по-голяма от тази на настоящия, а след пет години се планира ъпгрейд, който да я увеличи още три пъти.

Какво точно ще върши метеорологичният суперкомпютър?

Според информацията на Met Office машината ще поддържа "виртуален близнак" на земната атмосфера. Той представлява детайлен умален модел на всичко, което се случва в нея - ветрове, циклони, течения, промени в атмосфеното налягане и температури.

За да се моделира точно метеорологичната карта, повърхността на Земята е разделена на квадранти.

С напредването на технологиите тези участъци стават все по-малки, което означава, че и прогнозите стават все по-точни и по-детайлни. В момента "виртуалният близнак" на планетата, с който работят метеоролозите, е разделен на квадранти, всеки от които е с диагонал от 10 километра.

На територията на Великобритания те са още по-малки (1.5 километра), а Лондон е разделен на квадратчета от по 300 метра, за да могат да се правят възможно най-точни предвиждания за ключовите райони около летищата.

Бъдещият суперкомпютър има амбицията да може да работи с участъци от по 100 метра.

Как ще се отрази това на прогнозите?

Според Met Office ефектът ще е осезаем, тъй като в момента има силно търсене за по-точни и по-бързи прогнози - от военните, от енергийните компании и дори от организаторите на мащабни събития на открито.

На фона на глобалното затопляне и зачестяването на екстремните метеорологични събития на много места по света, точните предвиждания за времето стават все по-важни. Но през последните години се наблюдава и значителен прогрес в тази посока. С всяко изминало десетилетие метеоролозите успяват да предвидят времето с един ден по-рано.

Това означава, че днешните петдневни прогнози са точно толкова точни, колкото тези за 24-часовите преди 40 години.

Ще може ли новият суперкомпютър да допринесе за продължаването на тази тенденция?

Представителите на Meet Office не са склонни да дават напразни обещания, но според правителството всеки инвестиран паунд в подобряването на прогнозите ще донесе 19 пъти по-големи икономически ползи в бъдеще.

ЕС няма да изпълни зелените цели за 2020 г.Европейският съюз няма да изпълни своите екологични цели до 2020 г., но би могъл да постигне тези за 2030 и 2050 г., ако се предприемат спешни действия

Могат ли технологиите да помогнат в борбата с климатичните промени?

Това е една от стратегическите цели на проекта. Дигиталната симулация на атмосферата ще позволи на учените да "надникнат" в дългосрочното бъдеще, за да проучат ефектите на глобалното затопляне.

Последствията от повишаването на средната температура на планетата с 1 градус за последните 150 години все още не са проучени детайлно, а още по-малко - очакваните промени в следващите няколко десетилетия.

Климатичните експерти ще могат да добавят важни детайли към своите изследвания и анализи. Освен това, с наближаването на 2050 г. - крайния срок, в който Великобритания иска да се превърне във въглеродно неутрална държава, учените ще могат да проучат различните опции за постигането на тази цел.

Какъв ще бъде въглеродният отпечатък на самия суперкомпютър?

Като всяща мащабна IT инсталация, суперкомпютърът със сигурност ще се нуждае от сериозно количество електроенергия. От Met Office призовават производителите и доставчиците на енергия от възобновяеми източници да предложат своите решения, така че работата на машината да бъде максимално щадяща за околната среда.

Една от идеите звучи доста радикално. Всички 14 компютъра, с които е работила британската метеорологична служба до този момент, са били разположени на територията на Острова. Новият може да бъде изключение.

Около половината от изчислителните му мощности могат да бъдат базирани на места, където има изобилие от източници на "зелена" енергия. Исландия, с нейните геотермални извори, и Норвегия, която разполага със значителни мощности от ВЕЦ, са сред възможните варианти.

Тази опция обаче е възможна само за държавите, принадлежащи към Европейското икономическо пространство (страните от ЕС плюс Лихтенщайн, Норвегия и Исландия). Разполагането на част от мощностите на суперкомпютъра на други континенти се изключва като възможност заради забавянето при преноса на данни на по-дълги разстояния.

Кога ще заработи новата машина?

В момента е в ход процеса по събиране на оферти от IT индустрията за реализацията на проекта. Очаква се изпълнителите да бъдат избрани до края на тази година.

Според информацията на BBC в най-добрия случай новият метеорологичен суперкомпютър ще заработи в края на 2022 г.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg