Светът ще утрои използваните природни ресурси до 2050 г.

751
Светът ще утрои използваните природни ресурси до 2050 г.

© Pixabay

След малко повече от 30 години населението на света ще е нараснало с 2.5 милиарда долара, което е еквивалентът на удвояване на населението на Китай или Индия.

Според Института за световните ресурси, увеличаващото се население ще доведе не само до безпрецедентно търсене на стоки и услуги, но и ще постави бизнеса под сериозен натиск.

Това се дължи осовно на средната класа в световен мащаб, която се очаква да се увеличи с 3 милиарда души (10 пъти, колкото населението на САЩ) в 20-годишен период.

Анализатори определят настоящите бизнес модели като “изискващи прекалено много ресурси и прекалено разточителни“, за да задоволяват бъдещото търсене и да се вписват в рамките на екологичните граници на планетата. Ако компаниите не могат да ограничат потреблението си на ресурси, те няма да продължават да съществуват, пише CNBC.

Някои от най-големите компании в света, като Apple и General Motors, реагираха, като се присъединиха към инциативата RE100, посветена на възобновяемите енергийни източници.

Въпреки това, ако настоящото ниво на влошаване на състоянието на околната среда продължи, това ще постави под риск икономическата и човешката сигурност.

Африка е изложена на най-голяма опасност.

Континентът е изправен пред толкова огромно увеличение на населението до края на 21-и век, че то ще съставлява 36% от световното население.

Западни неправителствени организации и правителства смятат, че този бум на населението ще има отрицателен ефект върху сигурността по отношение на храната и водата на континента.

Активисти обаче твърдят, че Африка разполага с ресурсите да издържа своите 2 милиарда население и че опасенията на Европа и САЩ се дължат на желанието тези ресурси да бъдат запазени за собственото им население.

Ако Африка има нужда от решение, то се нарича демографски дивидент – бързият ръст на населението създава млада работна сила, която движи икономическия растеж.

Европа и САЩ обаче, които в началото на века са потреблявали 80% от световните ресурси, имат необходимост да се ориентират към кръгова икономика, където материалите се използват отново, вместо да се похабяват, заедно с икономика на споделянето.

Предвид факта, че така нареченият голям бизнес е под заплаха, потреблението на природни ресурси и ръста на населението вероятно много скоро ще бъдат сред основните приоритети на световните лидери.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...