Световната банка рязко занижи прогнозите си за световния ръст

1490
Световната банка рязко занижи прогнозите си за световния ръст

Световната банка понижи сериозно прогнозите си за ръст за световната икономика вчера, като настоящите й очаквания са за повишение от 2.4% спрямо досегашните очаквания за 2.9%.

Като основни причини за забавянето от институцията посочват ниските цени на суровините, които ще засегнат ръста на развиващите се икономики, както и застаряващото население. Ниска активност се прогнозира за развитите икономики като САЩ и Япония.

Вижте още: България готова да действа, ако стрестестовете покажат проблеми

„Слабият ръст е основната причина защо политиките на централните банки трябва да са насочени към стимулиране на икономическия ръст и справяне с бедността“, според Джим Йонг Кинг, ръководител на Световната банка.

От банката призовават за повишение на инвестициите в инфраструктура, технологии и човешки капитал.

Около половината от забавянето на прогнозата се отнася до развиващите се и развити икономики, които са тежко зависими от износа на петрол, както и до останалите суровинозависими икономики.

Занижена бе и прогнозата на развиващите се страни до 3.5% спрямо предходните очаквания за 4.1%.

Икономиките на Русия и Бразилия се очаква да се свият с 1.2% и 4% през тази година, което е далеч по-лошо от прогнозите в началото на годината.

Прогнозата за ръста на икономиката на Китай бе запазена при ниво от 6.7% през тази година, но това би било леко под миналогодишния ръст на икономиката на страната.

Развитите икономики се очаква да нараснат с 1.7%, което също бе под прогнозите от началото на годината за повишение от 2.2%.

Ръстът на щатската икономика бе ревизиран до 1.9% през тази година спрямо очакваните 2.7% в началото на годината. През първите три месеца на годината най-голямата световна икономика отбеляза повишение от 0.8%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

JJIvanov Geolog имаме проблеми заради облъчване с холограми и фарове
# 0
20:06 | 8 June 2016
Браво сега ако нареди и да спрат уврежданията с включени фарове през деня и с нагло пrестъпни холограмни оръжия лепени на предни стъкла на милиони автомобили и бандероли Евала
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg