Световните правителства трябва да заделят 45 млрд. долара за ограничаване на измененията в климата

383
Световните правителства трябва да заделят 45 млрд. долара за ограничаване на измененията в климата

Световните правителства трябва да заделят по над 45 млрд. долара годишно, за да се спре изменението на климата, сочи изследване на група учени към ОН.
Според председателя на асоциацията за напредък на науката - Джон Холдрън, вредните емисии въглероден двуокис, отделяни от индустриалната дейност на хората, е повишила средната температура на земята с 0.8 градуса от прединдустриалните й нива, като се очаква да доведе до повишение с нови 2-2.5 градуса до 2010 година.

По-нататъшното повишение на температурата според учените може да се избегне, но за целта правителствата на страните и особено тези на най-замърсяващите държави, като САЩ и Китай трябва да предприемат незабавни действия.

Учените препоръчват поне утрояване на настоящите инвестиции от 15 млрд. долара от правителствата по света за предотвратяване на природни бедствия като наводнения, породени от повишаване на нивото на световния океан, в резултат на топенето на ледовете.

Средствата трябва да се инвестират в подобряване на енергийната ефективност чрез инвестиции в биогорива и намаляване на вредните емисии газове чрез пречиствателни станции и затваряне на най-замърсяващите природата заводи в различни краища на света.

Специалисти прогнозират обаче, че приемането на по-нататъшни ограничителни действия по отношение на вредните емисии от световната общност може да стане най-рано през 2009 година, след изтичането на мандата на президента Джордж Буш, чиято администрация отказва да се присъедини към инициативите, предприети от страните от ЕС, което според тях сериозно ще нарани щатската икономика.

САЩ не ратифицира споразумението от Кйото за намаляване на вредните емисии с 5% от нивата им от 1990 година до 2012 година, именно поради опасения как това ще се отрази на най-голямата световна икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg