Търговският дефицит на САЩ с по-голям от очаквания ръст

719
Търговският дефицит на САЩ с по-голям от очаквания ръст

Търговският дефицит на САЩ нараства през февруари с повече от очакваното, след като вносът се увеличава, предоставяйки поредното доказателство за икономическото възстановяване, информира Bloomberg.

Търговският дефицит на САЩ е нараснал със 7.4% до 39.7 млрд. долара, в сравнение с ревизираните 37 млрд. долара за предходния месец, показаха днес данни на Министерството на търговията.

Вносът нараства с 1.7%, след като американците са купували повече компютри и телевизори произведени в чужбина, докато износът се увеличава до най-високото си ниво от октомври 2008 г.

Необходимостта от попълване на намалелите стокови запаси и увеличението на потребителските разходи означава, че покупките на стоки и услуги от чужбина ще продължат да растат в следващите месеци. Износът вероятно също ще нарасне, тъй като световният икономически ръст се ускорява, подсилвайки дейността на компании като Caterpillar Inc. и Dow Chemical Co.

Предварителните очаквания бяха за ръст на търговският дефицит до 38.5 млрд. долара в сравнение с първоначално обявените 37.3 млрд. долара през декември, показва проучване на Bloomberg News сред икономисти.

Покупките на произведени в чужбина стоки са нараснали до 182.9 млрд. долара, след като търсенето на потребителски стоки, като телевизори, играчки, фармацевтика и дрехи се е увеличило до най-високото си ниво от октомври 2008 г.

Броят на барелите суров петрол внесени в САЩ през февруари е паднал до най-ниското си ниво от февруари 1999 г., показват днешните данни. След отчитане на сезонните изменения, стойността на петролния внос нараства.

Износът нараства с 0.2% до 143.2 млрд. долара, като увеличението се оглавява от по-голямото търсене в чужбина на двигатели и полупроводници. с

Обезценяването на долара с 11% спрямо кошница валути на най-големите търговски партньори на САЩ в сравнение с петгодишен връх постигнат през март 2009 г., също спомага за увеличаването на търсенето в чужбина за щатски стоки.

Днешните данни показват, че търговският дефицит на САЩ с Китай е намалял до 16.5 млрд. долара, което е най-ниското му ниво от март 2009 г., в сравнение с 18.3 млрд. долара в предходния месец. Американците са внесли най-малко китайски стоки през февруари от почти година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg