Търгуваните на китайската борса обороти с ръст от 580% през първото тримесечие

800
Търгуваните на китайската борса обороти с ръст от 580% през първото тримесечие

Търгуваните на китайската борса обороти са се повишили през първото тримесечие с 580%, в сравнение със същото на миналата година, посочиха изнесени днес данни.

Сумарният оборот за посочения период е възлязъл на 7.5 трлн. юана (970 млрд. долара), като все повече китайци са си открили индивидуални сметки за търговия с акции на фондовата борса.

Среднодневният оборот на борсата за първите три месеца се е повишил близо седем пъти до 131.6 млрд. юана на ден, като 8.7 млн. китайци са си отворили сметки за търговия с акции за трите месеца, или 1.7 пъти повече, в сравнение с тези, открили си сметка за търговия с акции през цялата изминала година, по данни на централната банка.

Бума на откривания на сметки се дължи на достиганите рекорди от китайските индекси и стремежа на населението да се облагодетелства от ускорения ръст на китайската икономика.

През първото тримесечие най-голямата основна световна икономика отбеляза повишение от 11.1% на годишна база.

От началото на годината индексът CSI 300 Index, следящ изменението на най-големите китайски компании, се е повишил с над 80%.

Правителството обяви плановете си за по-нататъшно развитие на финансовите пазари в страната и промотирането им сред бизнеса като бърз и лесен начин до капитали. Към момента едва 5.6% от финансирането на китайския бизнес се осъществява през борсата, като 82% са посредством банкови заеми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg