Тази седмица всички погледи са насочени към ФЕД

477
Тази седмица всички погледи са насочени към ФЕД

Срещата на Федералния резерв на САЩ, на която ще бъде взето решение по отношение на лихвените проценти, започва утре и приключва в сряда. Банкерите, водени от председателя Бен Бернанке, се очаква да оставят основната си лихва непроменена на рекордно ниското й ниво близо до нулата, информира CNN Money.

Това, което банкерите ще кажат в изявлението си по отношение на щатската икономика, ще представлява най-голям интерес за инвеститорите, особено, ако дадат индикации кога може да започнат да вдигат лихвите.

Решението на ФЕД да задържи лихвените проценти ниски през тази година, както и да инжектира милиарди долари във финансовата система предпазиха щатската икономика от по-голям срив. Действията на ФЕД също така изиграха роля и за големия ръст на фондовия пазар през последните девет месеца.

Тази седмица също така се очакват данни за жилищния пазар, трудовия пазар и за инфлацията.

Понеделник: За днес няма насрочени икономически или корпоративни събития, които да повлияят на пазара.

Вторник: Очаква се Индексът на цените на производител (PPI), който измерва инфлацията в цените на едро.

Очаква се PPI да е нараснал с 0.9% през ноември след повишение от 0.3% през октомври. Така нареченият основен PPI, в който не влизат волатилните цени на хранителните и енергийните продукти, се очаква да е нараснал с 0.2% през ноември след спад от 0.6% през октомври.

Утре също така излизат и данните на Федералния резерв за производствената активност. Прогнозите са, че през ноември използването на производствения капацитет е нараснало до 71.1% в сравнение със 70.7% през октомври. Промишленото производство се очаква да се е повишило с 0.6% след ръст от 0.1% през октомври.

Индексът, следящ производствената активност в щата Ню Йорк, също се очаква утре, като прогнозите са за ръст до 25 пункта от 23.51 пункта през ноември.

Също във вторник ще бъде проведена годишната среща на акционерите на General Electric.

В сряда трябва да бъде обявен индекса на потребителските цени (CPI), измерител на инфлацията на потребителските цени.

Ноемврийският CPI се очаква да остане почти без промяна след ръста от 0.2% в предходния месец. Според прогнозите основният CPI ще нарасне с 0.1% през ноември, след повишение от 0.3% през октомври.

Министерството на търговията ще публикува и два индикатора за жилищния пазар в сряда.

Началното строителството се очаква да отбележи ръст до 575 000 на годишна база през ноември, в сравнение с 529 000 на годишна база през октомври. Разрешителните за строеж също се очаква да отбележат повишение.

Седмичните данни за запасите на петрола също се очаква в сряда.

Ноемврийският индекс на водещите икономически индикатори на Conference Board се очаква малко след началото на сесията в четвъртък. Прогнозата е, че индексът се е повишил с 0.7% през ноември, след ръст от 0.3% през октомври.

Индексът на подразделението на ФЕД във Филаделфия, който е регионален измерител на производството, се очаква да отбележи понижение до 16.5 пункта за декември, в сравнение с 16.7 пункта през ноември.

Седмичните данни за първоначалните молби за помощи при безработица също се очакват в четвъртък сутрин в САЩ.

Също в четвъртък Банковата комисия на Сената ще гласува утвърждаването на Бен Бернанке за втори мандат като председател на ФЕД.

Компанията FedEx се очаква да обяви финансовите си резултати преди началото на търговията в четвъртък. Прогнозите са за печалба в размер на 1.04 долара на акция в сравнение с 1.58 долара година по-рано.

След затварянето на търговията в четвъртък софтуерният гигант Oracle се очаква да обяви 36 цента печалба на акция в сравнение с 34 цента печалба на акция година по-рано.

Петък: Уолстрийт може също да усети ефекта на едновременното четворно изтичане на опции, което се случва веднъж на всяко тримесечие. В този ден изтичат фючърсите и опциите върху борсовите индекси и върху отделните акции. Процесът може да доведе до повишена волатилност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg