The Economist: Берачи на горски плодове, обединявайте се!

1378
The Economist: Берачи на горски плодове, обединявайте се!

Хиляди тайландци пристигат в северна Швеция с временни работни визи, за да берат горски плодове. Съществуващото в Швеция право на публичен достъп дава на всеки правото да бере диви горски плодове, дори в частни имоти.

В добра година (каквато тази вероятно няма да е) горите изобилстват със сини и червени боровинки. Малцина шведи са склонни да се наемат с тежката работа по брането им, а търсенето расте. Дивите боровинки са много търсени от индустрията на здравословното хранене - четири пети от вкусните шведски боровинки се изнасят. Резултатът е спорове у дома и в чужбина.

Компаниите за продажба на горски плодове се обърнаха към Азия преди десет години. Сега мнозина тайландци идват за сезона на бране на боровинки. Тази година бяха одобрени 5700 молби за виза - най-големият брой изобщо, и все за тайландци.

Конфедерацията на шведските синдикати (ЛО) обаче нарича брането на боровинки "модерно робство". Когато горските плодове са малко, берачите често пъти не могат да покрият разходите по самолетните билети, храна и жилище.

Торд Ингесон, който отговаря за миграцията в ЛО, се оплаква, че Швеция "е изгубила контрола над условията на труд тъй като глобалният труд се е превърнал в евтина стока". Визи се издават само ако компаниите предлагат прилично жилище и минимално заплащане. Набиращите работна ръка обаче заобикалят правилата, които освен това важат само за берачи от страни извън ЕС.

Жителите на ЕС могат да работят в Швеция без виза в продължение на три месеца. Поради което предприемчивите компании за продажба на горски плодове се обърнаха към България, която е член на ЕС от 2007 г.

И това подклажда недоволство. Когато 500 души, повечето българи, настаниха неотдавна лагера си до село Мехедеби, северно от Стокхолм, гневни местни жители казаха, че се злоупотребява с традиционното право на публичен достъп. Берачите също не са доволни. Без течаща вода нито тоалетни и при оскъдица на горски плодове, някои от тях се опитват да си тръгнат, но не могат да си го позволят. След трескави усилия на местните власти и българското посолство берачите бяха настанени в затворени за ваканцията училища, а след това изпратени у дома с наети автобуси.

В края на юли мнозина видимо изтощени българи чакаха окаяно пред вратите на посолството.

Нито шведското правителство, нито ЛО искат да ограничават свободното придвижване на работната ръка в ЕС. Синдикатите обаче искат по-добри условия за берачите на плодове.

"Поларика", която е голяма компания за замразени горски плодове, предлага сертификат за "честна търговия", така че потребителите да могат да избират горски плодове, брани от работници, които са получили адекватни работни условия и заплащане. Тези сертификати са по-обичайни в бедни страни с лоши условия на труд. Появата им в Швеция би била ирония, тъй като това е една от страните с най-благоприятни условия за работниците.

Стокхолм, списание The Economist, 4 август 2012 г.* Дори шведите понякога се тревожат от евтината работна ръка от чужбина.* Превод: БТА

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg