Цената на новите автомобили в Дания с 94% над тази в еврозоната, в Швейцария най-ниска

841
Цената на новите автомобили в Дания с 94% над тази в еврозоната, в Швейцария най-ниска

През юли средната цена на продаваните в Европа автомобили се е повишила с 2.1% на годишна база, сочи индексът Euro Index, следящ промяната на продажните цени на новите автомобили на 19 европейски пазара.

Ръстът през второто тримесечие на годината е бил близо два пъти по-голям от този през първото тримесечие, когато възлезе на 1.2% на годишна база, сочи още статистиката.

На 14 от 19-те изследвани пазара е било отчетено повишение на цените на автомобилите, като само на две места те са се понижили - Полша и Португалия. В Португалия цените на новите автомобили са се понижили с 1.7%, докато в Полша с 0.7%.

Най-голямо повишение са отбелязали тези на високо проходимите спортни автомобили в размер на 3.5%, следвани от тези на луксозните с 2.4%.

В Унгария е било отбелязано най-голямото поскъпване в цените на автомобилите в размер на 4%, както и най-голямото понижение на продажбите - 12.5%, в сравнение с миналата година.

В Германия цените са се повишили с 3.7%, във Франция с 2.7%, а в Италия с 2.2%. В Германия и Испания ръстът е бил съответно от 1.9% и 1.6%.

Най-евтини са цените на новите автомобили в Швейцария с 15% под средните за еврозоната, докато високите данъци правят новите автомобили в Дания с 94% по-скъпи от средното за еврозоната.

Цените все още варират в широк диапазон от 11% под средното за Гърция до 27% над средното ниво в страни като Ирландия и Португалия.

Продажбите на дизелови автомобили са заемали 26% от общите продажби на нови автомобили през второто тримесечие, докато най-голямо повишение са регистрирали продажбите на малки автомобили.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg