Цената на петрола продължава да поскъпва до нови рекордни нива

408
Цената на петрола продължава да поскъпва до нови рекордни нива

Фючърсите на суровия петрол се повишиха до нов исторически рекорд, след като днес по време на европейската им търговия се повишиха с близо два долара до 88 долара за баре.

Вчера ценната суровина поскъпна с 2.44 долара по време на търговията си на щатските пазари до ниво от 86.13 долара за барел с доставка през ноември.

Анализаторите прогнозират различни сценарии за движението в цената на петрола от тук нататък, като според някои нивото от 86 долара е било ключово и с преодоляването му е възможно ценната суровина да поскъпне и още.

Други обаче са на мнение, че повишението в цената на петрола не се предопределя от фундаментални фактори, а по-скоро от спекулативни очаквания, което може да бъде последвано от корективно поевтиняване.

Такова мнение изразиха в началото на миналата седмица редица водещи инвестиционни банки, като пазарът ги опроверга. Много от тях очакват ценната суровина да приключи настоящата година при нива от 70 долара за барел, което обаче вече е доста далечно ниво.

Ако се отчете нивото на инфлацията обаче, нива от 38 долара за барел през 1980 година са равносилни на между 96 и 101 долара към момента.

До голяма степен поскъпването в цената на петрола се предопределя и от слабостта на щатската спрямо останалите основни валути, като тя е основен измерител на цената при суровината.

Допълнително повишението при ценната суровина се дължи и на повишеното геополитическо напрежение и очакванията за военни действия от страна на Турция в Северен Ирак.

По-нататъшно въздействие върху движението в цената на петрола се очаква да окажат данните за запасите в САЩ за изминалата година.

Повишение регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като тези на отоплителното гориво добавиха близо половин цент към стойността си до ниво от 2.3119 долара за галон, докато тази на бензина се повиши с 0.3 цента, до 2.1601 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg