Уолстрийт концентрира вниманието си върху корпоративните резултати

1455
Уолстрийт концентрира вниманието си върху корпоративните резултати

В петък търговията на щатските борси премина под влиянието на обявяваните корпоративни резултати. В Европа, преговорите на Гърция с частните й кредитори навлязоха в своя трети ден, и докато очакваха някаква официална информация за хода на събитията, инвеститорите насочиха вниманието си към местния фронт.

И докато някои компании, като Intel и Microsoft Corp. зарадваха Уолстрийт с по-силни от очакваното печалби, други, като интернет търсачката Google Inc. и American Express Co., не успяха да отговорят на прогнозите.

През по-голямата част от деня изглеждаше, че биковете са уморени да поддържат почти непрекъснатата възходяща тенденция, на която сме свидетели от началото на 2012 г., и S&P 500 не успяваше да излезе на позитивна територия. В последните минути преди края на сесията обаче, показателят щурмува и проби нагоре, макар и със скромните 0.1%.

Мечките отново загубиха битката, като за всеки пет позиции, отбелязали понижение на пода на щатските борси в петък, седем регистрираха възход.

Сините чипове бяха подкрепени най-вече от бляскавото представяне на International Business Machines Corp., които добавиха 60.55 пункта към Dow Jones Industrial Average, от общо 96.50 пункта ръст за деня. Компютърният гигант напредна с 4.4% до 188.52 долара след като предвиди, че финансовите резултати за 2012 г. ще надминат очакванията на Уолстрийт, а засилващите се продажби на софтуер доведоха до 4.4% скок на печалбите за четвъртото тримесечие на 2011 г.

Книжата на Intel поскъпнаха с 2.9% до 26.38 долара. Производителят на чипове прогнозира, че дефицитът на дискови устройства, последвал наводнението в Тайланд, наближава своя край и производството на персонални компютри отново ще се оживи и приходите за първото тримесечие на 2012 г. вероятно ще изненадат приятно Уолстрийт.

Друг технологичен гигант – Microsoft, скочи с 5.7% до 29.71 долара. Продажбите на Xbox са се оживили през коледния сезон, обявиха от компанията, а второто фискално тримесечие приключи с по-силни резултати от очакваното. Отделно, оперативните разходи за 2012 г. вероятно ще се понижат.

Финансовият сектор бе най-силно представилият се от 10-те индустрии, включени в S&P 500, със средно повишение от 0.7 на сто. Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 1.2% до 37.36 долара, а на Bank of America – с 1.6% до 7.07 долара.

Регионалната SunTrust Banks скочи с 5.2% до 21.29 долара – въпреки че печалбите за четвъртото тримесечие паднаха с 16%, заемодателят обяви, че разходите по кредитите продължават да намаляват.
Сред фаворитите за деня се наредиха и Sears Holdings – с напредък от цели 13 на сто до 49 долара, след като търговската верига увери финансиращите я партньори, че разполага както със средствата, така и с волята да изпълни задълженията си.

General Electric не се присъединиха нито към печелившите, нито към губещите за деня. Позицията затвори без промяна на 19.15 долара, въпреки че обявената печалба надскочи прогнозите, а индустриалните поръчки на компанията нараснаха до рекордните 200 млрд. долара, независимо от спада на продажбите в Европа.

Най-зрелищното разочарование за деня бяха Google, чиито акции се сринаха с 8.4% до 585.99 долара. Усилието на главния изпълнителен директор Лари Пейдж да завладее нови пазари извън традиционните дейности доведе до 8% спад на приходите, които компанията получава, когато някой потребител кликне върху реклама.

Понижението се дължи на по-ниските цени в развиващите се държави и за мобилните устройства. American Express отстъпиха с 1.8% до $50.04 след като компанията отчете приходи за четвъртото тримесечие от 7.74 млрд. долара, при 7.9 млрд. долара, очаквани от Уол Стрийт.

Capital One Financial Corp. поевтиняха с 5.6% до 46.03 долара, след като издателят на кредитни карти се оплака от 42% спад на печалбите за четвъртото фискално тримесечие на фона на ескалиращи разходи.

Най-големият заемодател в Охайо, Fifth Third Bancorp, се гмурна с 2.9% до 13.17 долара, след като продажбите в края на 2011 г. достигнаха едва 1.46 млрд. долара, при прогнози на анализатори за 1.52 млрд. долара.

В крайна сметка обаче, и последният ден от седмицата не наруши възходящата тенденция на щатските бенчмарк индекси. Dow Jones Industrial Average напредна с 96.50 пункта, или 0.8%, до 12,720.48, а Standard & Poor's 500 отбеляза скромен ръст от по-малко от 0.1%, или 0.88 пункта, до 1,315.38.

Единствено технологично ориентираният Nasdaq Composite отбеляза понижение, макар и незначитело – от 1.63 пункта, или 0.06%, до 2,786.70. И трите показателя обаче могат да се похвалят, че за трети пореден път отбелязват седмично повишение, поддържайки най-дългата възходяща серия от октомври 2010 г. насам.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Кристиян Костов

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...