Уолстрийт в плен на макроикономическия песимизъм

995
Уолстрийт в плен на макроикономическия песимизъм

В първия работен ден от седмицата, Уолстрийт бе бомбардиран от тревожни новини от всички кътчета на света.

В Китай, управляващите понижиха целевия ръст на брутния вътрешен продукт за първи път от осем години от 8% на 7.5%. В САЩ, промишлеността отбеляза спад след три поредни месеца на ръст и, макар че понижението от 1.4% в общи линии отговаряше на очакванията на анализаторите, това не смекчи разочарованието от статистиката.

В Европа институтът Markit ревизира данните си за икономическата активност в частния сектор, като крайната стойност на индикатора се оказа с 0.4 пункта под първоначалната оценка, на 49.3.

На този фон, инвеститорите успяха да открият обратната страна на монетата дори на изненадващо силното представяне на сектора на услугите в САЩ. Индексът на непроизводствения сектор на Institute for Supply Management се покачи до 57.3 пункта спрямо 56.8 през януари, регистрирайки най-силното си повишение от година насам.

Компонентата на индекса, измерваща заетостта обаче, се понижава от 57.4 на 55.7, а ценовата компонента, следяща инфлацията, нараства от 63.5 на 68.4 пункта.

Отделно, инвеститорите не от вчера си задават въпроса дали не са поели твърде сериозен риск с ентусиазма, който демонстрират от началото на 2012 г. Затова и мнозина използваха мрачните макроикономически данни като добро извинение да се изтеглят от пазара.

Сред най-силно пострадалите акции бяха тези на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт, като Morgan Stanley Cyclical Index отстъпи с 1.3%. Най-големият щатски производител на алуминий Alcoa поведе Dow Jones Industrial Average надолу, сривайки се с 3.6% до 9.87 долара. Световният лидер в строителната и минна техника Caterpillar също преживя тежък ден, като отбеляза понижение от 2.1% до 110.09 долара.

Финансовият сектор не остана незасегнат от серията тревожни новини, а KBW Bank Index падна с 1.3 на сто. Bank of America затвори с 2% под нивото в петък вечер, на 7.97 долара, а Citigroup – с 1.2% надолу до 33.68 долара.

Дори Apple прекратиха продължаващият седем дни марш нагоре и паднаха с 2.2% до 533.16 долара, а пазарната капитализация на компютърния гигант отново прекрачи под 500 млрд. долара.

Серия мрачни прогнози за отделни позиции също оказаха своето влияние върху бенчмарк индексите. JPMorgan Chase & Co понижиха оценката си за Zynga Inc. и книжата на създателя на игри за Facebook и други социални мрежа се сринаха с 4.9% до 13.97 долара.

Sanford C. Bernstein & Co. оттеглиха препоръките си за MetroPCS Communications Inc. и Leap Wireless International Inc. и двете позиции отбелязаха спад от сътоветно 5.7 и 7.5% до 9.96 и 9.76 долара.

Citigroup Inc. пък премахнаха CF Industries Holdings Inc. от списъка си с топ пет инвестиции и акциите поевтиняха с 5.5 на сто до 177.98 долара.

Въпреки цялостно мрачното настроение, обладало щатския фондов пазар в понеделник, не липсваха и фаворити. IBM продължи възхода си за трети пореден ден, добавяйки още 0.9% към стойността на акциите си до 200.66 долара.

American International Group Inc. поскъпнаха с 2% до 30.39 долара. Застрахователят, който трябваше да бъде спасяван след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc., продава акции за 6 млрд. долара на AIA Group Ltd., за да изплати дълговете си към правителството.

Northcoast Research повишиха оценката си за Big Lots Inc. и определиха 12 месечна прогноза за стойността на книжата им от 53 долара. В отговор, котировките по позицията се покатериха с 3.4% до 44.15 долара.

Радостните новини все пак останаха изключение, потвърждаващо правилото в понеделник. S&P 500 затвори сесията с 0.4% надолу на 1 364.33, с което понижението на индекса за последните два дена достигна 0.7 на сто. Dow Jones Industrial Average загуби 14.76 пункта, или 0.1%, до 12 962.81. Най-значително пострада Nasdaq Composite, който се стопи с 0.9% до 2 950.48. Търговията обаче не бе особено оживена, като 6.1 млрд. акции смениха собственика си на щатските борси, или с 9% под среднодневния изтъргуван обем за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg