Увеличават средствата за фонд "Тютюн" на ЕС

585
Увеличават средствата за фонд

Докладът Berlato, който беше приет днес от ЕП с 379 гласа "за", 244 "против" и 14 "въздържали се", предлага увеличаване на средствата за фонд "Тютюн" на ЕС, финансиращ информационни кампании за вредата от консумацията на тютюн, както и продължаването до 2013 г. на помощите за производителите на суров тютюн.

По време на дебата по доклада вчера се очертаха разликите в позициите между северните (основно скандинавските страни и Нидерландия) и южните и източните държави-членки по въпроса.

Южните и източните държави членки, които са основните производителки на тютюн в ЕС, призовават за продължаването на помощта за производителите на суров тютюн по икономически, социални и екологични причини, изтъквайки, че не съществува алтернатива за производството на тютюн в засегнатите региони. Някои държави-членки, сред които Полша и България, се опасяват също така, че спирането на помощта за тютюнопроизводителите ще отвори пътя за прекратяване на подпомагането и на други малки производства, като например производството на картофено нишесте.

Северните държави членки от своя страна настояват, че подпомагането на тютюнопроизводството е в пълно противоречие с целите на ЕС в областта на общественото здраве. Те подкрепят продължаването на фонд "Тютюн", но не и на помощите за производството на суров тютюн. Поради тази причина, по време на гласуването днес много депутати от ПЕС се обявиха "против" приемането на доклада.

Реформата на тютюневия сектор, предприета през 2004 г., предвижда прогресивното премахване на помощите за производството на тютюн в ЕС между 2006 и 2010 г. По време на преходния период преди окончателното премахване на тези помощи, се предвижда също така превеждането до 2010 г. на 5% от размера на помощите за тютюнопроизводството на фонд „Тютюн“ на Общността, който да финансира информационни кампании за повишаване на обществената информираност относно вредата от консумацията на тютюн.

Докладът на Sergio Berlato (СЕН, Италия) е по-амбициозен в това отношение и предлага сумата, превеждана на фонд "Тютюн", да бъде увеличена на 6% от помощта за тютюна и да продължи да бъде отпускана до 2013 г., имайки предвид, че борбата срещу консумацията на тютюн е един от приоритетите на ЕП.

Депутатите повтарят своето искане от 2004 г. помощта за земеделските производители, които отглеждат суров тютюн, да бъде отпускана до 2013 г. (за разлика от предложението на Комисията, което предвижда спирането на тези помощи най-късно през 2010 г.)

Европейският съюз е най-големият вносител на тютюн в света, като същевременно се нарежда на пето място сред производителите, далеч зад Китай, Бразилия, Индия и САЩ. Страните, които произвеждат тютюн в ЕС, са Гърция, Италия, България, Белгия, Германия, Испания, Франция, Португалия и Полша.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg