В Европа все още цари объркване относно плащанията на руския природен газ

1380
В Европа все още цари объркване относно плащанията на руския природен газ

© Pixabay.com

Европа не може да реши как да плаща за вноса на руски природен газ от Русия, който продължава да се използва от домакинства, компании и електроцентрали.

Объркването произхожда от логистиката на самите плащания.

Няколко европейски купувачи на природен газ се подготвят да заобиколят изискването на Кремъл газът да се плаща в рубли, вместо в евро или долари, както е посочени в договорите за доставка.

Според новия разплащателен механизъм на Русия, купувачите от "неприятелските" държави трябва да си открият две сметки в Газпромбанк — една в евро и една в рубли, през които да осъществяват плащания за газа.


Тази седмица от Европейската комисия обявиха, че компаниите, които откриват сметка в руската Газпромбанк, за да позволят плащанията им да бъдат конвертирани в рубли, биха нарушили санкциите на ЕС.

Това изявление изглежда си противоречи с насоките, които ЕК предостави няколко дни по-рано, които накараха някои от най-големите енергийни компании в Европа да сметнат, че биха могли да заобиколят валутния въпрос, като си открият две сметки в руската банка.

Това се случва, докато няколко големи европейски компании се опитват да платят сметките си навреме, без да нарушават санкциите.

"Всичко, което е различно от откриването на сметка във валута по договора с Газпром и плащането по тази сметка, противоречи на санкциите," заяви на пресконференция говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Три начина, по които Русия може да реагира на разширение на НАТОСлед като Финландия и Швеция заявиха желанието си да са присъединят към НАТО, слагайки край на продължилия десетилетия военен неутралитет, всички погледи се насочват към Русия и как тя би могла да реагира

В края на април руският държавен енергиен гигант спря доставките на две държави от ЕС — Полша и България, спазвайки заплахата от указ на президента на Владимир Путин за спиране на доставките до "неприетелски" държави, които не плащат за газа си в рубли. Лидери от ЕС описаха този ход от страна на Москва като "изнудване."

Оттогава европейски дистрибутори на газ, национални правителства и официални лица от ЕС търсят начини за избягване на по-мащабно нарушаване на доставките, докато в същото време спазват санкциите, наложени на Москва заради инвазията в Украйна.

Миналия месец от ЕК заявиха, че „изглежда е възможно“ новият механизъм за плащане да сработи. В петък Комисията обяви, че стига купувачите да плащат в евро и долари и да "заявяват ясно", че са действали по този начин, те няма да нарушават санкциите на ЕС.

"Купувачите трябва да вземат предвид своите договорни задължения по отношение на плащането, които вече се изпълняват чрез плащането в евро или долари," се казва в насоките към страните членки на ЕС, с които са се запознали от CNN Business.

Европейски компании се опитват да плащат

Издадените в петък насоки накараха някои от големите европейски енергийни компании да въведат нови договорености на фона на наближаващите крайни срокове за плащане този месец.

Италианската ENI обяви вчера, че е започнала процеса по откриването на две сметки в Газпромбанк - една в евро и една в рубли. От компанията информираха, че след като депозират средствата в евро, посредник на Московската фондова борса ще конвертира средства в рубли в рамките на 48 часа.

В прессъобщение на компанията също така се казва, че новият процес "не е несъвместим със съществуващите санкции" и в момента няма да се сблъска с никакъв европейски регламент, който да се опита да го спре.

От германската енергийна компания RWE са заявили пред CNN Business, че са открили нова банкова сметка за плащането на природен газ от Русия, но не уточниха в коя банка.

"Подготвени сме за плащане в рубли и сме открили съответната сметка," е заявил говорител на компанията. "Следователно ние действаме в съответствие с европейските и германските разпоредби."

Лекторите на Шумът на парите 2022: Джордж МаргонисСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Френската Engie също обяви, че е постигнала компромис с Газпром. Руският газ съставлява около 20% от потреблението на суровината от страна на компанията в световен мащаб.

"Днес имаме видимост за решение, което ще ни позволи да плащаме с валутата по договор, което изглежда е приемливо за Газпром и което е в съответствие със санкциите на ЕС, поне според нашето разбиране," заяви главният изпълнителен директор на компанията Катрин Макгрегър.

Според Макгрегър следващото плащане за доставката на газ наближава, но тя не уточни дали компанията е открила или възнамерява да открие сметка в Gazprombank.

От германския газов дистрибутор Uniper обявиха миналия месец, че ще продължат да плаща за своите доставки на руски газ в евро, допълвайки, че смятат, че "конвертиране на плащането в съответствие с наложените санкции" е възможно.

Не всички обаче споделят това мнение

Финландската държавна газова компания Gasum заяви вчера, че "не приема" условията за плащане на Газпром и се готви за спиране на газовите си доставки от Русия.

Европа предложи намаляване на потреблението си на руски газ с 66% до края на тази година. Очаква се от ЕС да представят по подробен план за това по-късно през месеца.

Българският бизнес

Всичко по темата Газовата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ИЛИЯ ВЪЛКОВ YULL BROWN
# 0
19:05 | 18 May 2022
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! ОСВЕН ТОВА БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg