в. "Фигаро": България залага на повече високи технологии и по-малко данъци

699
в.

След продължителен застой през 90-те години България отново залага на високите технологии, пише в интернет страницата си в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Вестникът цитира Златко Златков, председател на българската асоциация за развитие на информационните технологии, който твърди, че секторът на високите технологии в страната е в пълен подем.

София иска да затвърди тази тенденция и така да продължи славното си минало от времето на комунизма, когато България беше известна като "Силикон Вали на Източна Европа", посочва
френският всекидневник. Сега средната заплата е 150 евро на месец, инфлацията през 2006 г. беше 4 процента, така че слабата покупателна способност на домакинствата тегли икономическия растеж надолу.

На фона на тази неласкава панорама сферата на информационните технологии е като кокошката със златните яйца и привлича все повече чужди инвестиции, се казва в публикацията.

Данъците в сектора са сведени до 10 на сто, а средната месечна заплата достига 1100 евро.

"Фигаро" цитира френски компютърен инженер, който обяснява, че развитието на много конкурентоспособни страни като България може да доведе до преразглеждане на професията.

Според него твърде е възможно френските доставчици на интернет услуги да се превърнат в администратори на мрежа, в която страни като България ще играят ролята на гигантски производствени цехове.

Ще стане ли България Елдорадо на подизпълнителската дейност? - пита френският всекидневник. В страна, от която изтичането на мозъци е огромно, това може да се окаже ахилесовата пета на сектора.

Ако България не обърне повече внимание на иновациите, можем спокойно да се обзаложим, че бившата социалистическа република ще си остане цех за сглобяване на продукти, предназначени единствено за износ, а това ще окаже само ограничено влияние върху икономическия й растеж, прогнозира "Фигаро".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg