В световната икономика ще настъпи смяна на лидерите

646
В световната икономика ще настъпи смяна на лидерите

В световната икономика ще настъпи смяна на лидерите, като мястото на някога мощната финансова "седморка", известна като Г-7, ще заеме друга група от държави, която ще получи названието Е-7. Тя ще включва бързо развиващите се нововъзникващи пазарни икономики: Бразилия, Русия, Индия, Китай, Турция, Индонезия и Мексико. Това показва доклад на международната консултантска компания ПрайсуотърхаусКупърс, публикуван днес в Лондон и цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според доклада до началото на 2030 г. ще бъде отчетено удвояване на брутния вътрешен продукт (БВП) на световната икономика - до 143 трлн. д. според днешния валутен курс. При това на групата Е-7 ще се пада 40 процента от световния БВП, а на Г-7, която обединява САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада - 30 процента.

Специалисти от ПрайсуотърхаусКупърс отбелязват, че процесът на преразпределение на силите в световната икономика значително се е ускорил в условията на сегашната криза. Преди всичко от нея са пострадали финансово и индустриално развитите държави от Запада, чиито икономики са се оказали недостатъчно гъвкави.

Страните с бързо развиващи се икономики, които разполагат с по-съвременен модел за икономическо развитие, до голяма степен успяха да поемат инициативата, движейки се напред. Така именно към новите пазари в момента се насочват все по-големи инвестиционни потоци. В тези страни бързо се развиват и вътрешните потребителски пазари.

В резултат на това, сочи докладът на ПрайсуотърхаусКупърс, Е-7 ще се превърне в нова и мощна сила, която до голяма степен ще определя посоката на развитие на световната икономика.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg