Войните на бъдещето ще се водят за по-благоприятни климатични територии

2277
Войните на бъдещето ще се водят за по-благоприятни климатични територии

В международно изследване, по поръчка на ООН, екип от учени се опитва да разгадае влиянието на климатичните изменения върху геополитическата карта на света през идните десетилетия. Получилият се сценарий буди тревоги, пише руският делови ежедневник "Взгляд", позовавайки се на материал от френския Le Figaro.

Според учените основните проблеми на бъдещия свят ще бъдат недостигът на питейна вода и бурна миграция в търсене на по-добри условия за живот. А основните конфликти след години ще са съсредоточени в Африка, южните райони на Евразия, Централна Америка, както и на Антарктика.

Както пише френският Le Figaro, на първо време може да се изострят отношенията между страните по поречието на река Нил. Подобен развой на събитията може да се очаква още през 2025 г., поради недостиг на питейна вода.

“Египет притежава сериозни запаси, благодарение на езерото Насер. Обаче напрежението в региона създава опасност за ескалацията му до открита война”, съобщава изданието.

Освен това, поради сушата и постоянния глад ще се изостри и без това неспокойната обстановка на Африканския континент. Страните могат да започнат да спорят за достъп до крайбрежни райони и излази на вода. Южният климат може да предизвика вътрешна миграция, предимно от селските местности към градовете. Там не се очакват проявления на големи въоръжени конфликти, а по-скоро на непрестанно остро социално и етническо напрежение.

Според зловещия сценарий, след последния опит за “зелена революция” към 2020 г., Африка е заплашена от анархия. Елитът ще се премести в сигурни страни за живот. Останалата територия ще се превърне в зона на неразрешими военни конфликти.

Силната суша на Африканския континент може да възпламени и цялото Средиземноморско крайбрежие. За Европа конфликтите в Африка са заплаха от ръст на миграцията. Като резултат в европейските държави, особено на Юг, може да се надигне вълна от крайно десни идеологии. Като пример се сочат размириците в Парижките предградия през 2005 г.

“Най-лошият сценарий е следният: Нигер се приобщава към страните от Магреб, които от своя страна се насочват към Европа, а старият континент се обединява под знамето на проекта “Крепостта Европа”. Тази организация ще се превърне в сериозен донор на страните от Магреб, за да задържат миграционния поток. После милиони климатични бежанци се оказват в лагери в Сахара”, развива темата Le Figaro

Сушата ще заплаши и Амазонка. Страните от Андите ще бъдат подложени на двойна опасност – недостиг на питейна вода от една страна, и политическата нестабилност, от друга. Учените предсказват мрачен сценарий и за поречието на Амазонка – биологическото разнообразие е обречено. Бразилия изпада в криза на селското стопанство, която може да прерасне във война за контрол на плодородни територии.

Южна Азия, противно на досегашните картини, я очаква заплахата от наводнения. Както се предполага, пренаселената делта на Ганг я очакват циклони и повишение на водното равнище. Потърпевшите ще се насочат към териториите с по-благоприятен климат. Индия ще води войни на два фронта – на Запад с Пакистан, а на Изток с Бангладеш. Двата фактора могат да възпламенят допълнително религиозните противоречия в региона.

Климатичен хаос заплашва и страните от Карибския басейн. Там към разрушителните циклони и провокираните от тях бурни процеси на миграция се прибавя и торнадото. Проблемът е в това, че нито една от страните там, с изключение на САЩ и Куба, не разполага със средства за противодействие при задействане на тропическите урагани, заплашващи и нефтената промишленост.

Екипът от учени предлага варианта на развой на събитията. Според първия сценарий САЩ просто затварят южната си граница. Емигрантите се струпват в погранични точки, в които нарастват случаите на насилие.

Вторият сценарий е по-лош – ураган шеста степен разрушава Хюстън и нефтопреработвателната промишленост. В резултат САЩ се опитват да задържат ръста на цените, като разпродават нефтените си запаси. Втори страни няма да пропуснат възможността да се възползват от тази слабост и ще спрат кранчето на нефтопроводите.

В Китай изменението на климата ще има силно отражение върху процесите на урбанизацията. Всъщност страната е заплашена както суша и урагани, така и от обилни валежи.

Според експертите северните райони на Китай ги очаква опустошение, а южните ще страдат от постоянни наводнения. Селското население ще продължи да търси убежище в градовете.

“Китайските власти ще се разкъсват между климатичните последици и политико-икономическата либерализация”, обобщават учените.

Според най-плачевния сценарий през 2025 г. крайбрежието ще бъде опустошено от тайфуни и наводнения. Масови бежанци се струпват на Юг, а китайската армия следва същия като на САЩ сценарий, като пресича свръх наплива чрез кръвопролития.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg