Вредите за Русия от престъпния кибер бизнес възлизат на 105 млрд.долара

646
Вредите за Русия от престъпния кибер бизнес възлизат на 105 млрд.долара

Престъпният кибер-бизнес е нанесъл на Русия щети за над 100 млрд. долара. При подобна печалба доходите на кибер-престъпниците за миналата година се изравняват с доходите на наркотърговците. Най-разпространените в момента престъпления са хакерските атаки, с цел достъп до секретна търговска информация, разпространение на вируси и нарушаване на авторските права, пише ИА Финмаркет.

По експертна оценка печалбата от отделни видове криминален кибер-бизнес възлизат за миналата година на около 105 млрд. долара, съобщава в интервю за руския вестник "Газета" заместник-министърът на вътрешните работи на Русия Николай Овчиников. Според него цифрата може да се сравнява единствено с доходите на търговците на наркотици. „Размерът на вредите, нанесени от кибер-престъпниците растат ежегодно, като в миналата година те съставляват 20% от общата сума на вредите от престъпна дейност,“ допълнил още Овчиников.

Тук е редно да се спомене, че борбата с кибер-престъпленията е по-трудна задача от тази с традиционната престъпна дейност. Както съобщи представител на министерството, в мрежата може да се намери всякакъв вид информация – от инструкции за употреба на наркотици, до изработване на взривни устройства, екстремистка пропаганда, педофилия и много други примери. Особено безпокойство предизвиква фактът, че подобна информация може да има силно въздействие върху неукрепналата психика на подрастващите.

С цел ограничаване на вредното въздействие и евентуални последици от това, в Русия започва сериозна работа по формиране на нормативно-правна база за регулиране на Интернет. В момента в Думата се намират няколко законопроекта за промени във федералния Закон за средствата за масова информация (СМИ).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg