Все повече американци излизат в отпуск по бащинство

1523
Все повече американци излизат в отпуск по бащинство

Платеният отпуск за отглеждане на дете вече не е привилегия само на майките. Все повече американци си взимат почивка от работата, за да се посветят на бащинските си задължения, пише Marketwatch. 
 
Според проучвания на лекари, първите 12 седмици от живота на бебето могат да се окажат най-важните в живота му. В този период е много важно изграждането на връзка с родителите, но точно тогава бащите често са възпрепятствани да общуват активно с децата си, защото са на работа. 
 
Едва 14% от работодателите в САЩ предлагат платен отпуск по бащинство, показват данни на Pew Research Center, цитирани от Marketwatch. 40% от служителите отвъд Океана пък нямат възможност за какъвто и да е отпуск след раждането на децата си, независимо дали е платен или неплатен. 
 
Тази ситуация обаче постепнно започва да се променя. Наскоро в Калифорния, Ню Джърси, Роуд Айлънд и Ню Йорк бяха приети промени в трудовото законодателство, които изискват от фирмите да дават възможност на своите служители да ползват платен отпуск както по майчинство, така и по бащинство. 
 
Програмата за платен родителски отпуск в Ню Йорк действа от януари тази година и е уникална с това, че е базирана на публично-частното партньорство. Управлението й е поверено на щатските власти, но финансовото покритие се осигурява от частни застрахователи, като ShelterPoint Life Insurance.

Данните на компанията показват, че 27% от обезщетенията, изплатени до този момент, са за отпуски по бащинство. 
 
Към момента ShelterPoint има сключени полици със 157 000 компании, които покриват над милион и половина служители с право на платен родителски отпуск.  
 
"Страхотно е, че близо една трета от тези средства отиват при бащите и че те постепенно се адаптират към променящите се социални роли", казва Катрин Атиенца от ShelterPoint Life Insurance. 
 
В Калифорния програмите за платен родитески отпуск действат от 2004 г. За този период е отчетен ръст от 46% в броя н хората, които са взели отпуск по бащинство от поне една седмица. Според разпоредбите, татковците имат право на шест седмици отпуск при раждане на дете, но повечето от тях взимат средно по седмица и половина. 
 
"В САЩ все още не е широко разпространена практика бащите да си взимат отпуск за отглеждане на децата си. Някои от тях дори се страхуват да поискат това от работодателите си", твърди Ан Бартел от Columbia Business School, която има собствено проучване по темата. 
 
Изпълнителният директор на Facebook Марк Закърбърг е един от пионерите в тази област. Когато през 2017 г. се роди втората му дъщеря, той си взе отпуск от два месеца. 
 
"Ще се възползвам от опцията, която имат служителите на Facebook. Компанията предлага по четири месеца отпуск за майчинство и бащинство, защото изследванията показват, че ако работещите родители имат време да прекарват повече време с новородените, това е добре за цялото семейство", заяви основателят на социалната мрежа. 
 
В България мъжете с поне 12 месеца осигурителен стаж имат право на 15 календарни дни платен отпуск по бащинство. Майчинството пък се заплаща шест седмици преди раждането на детето, като майката получава 90% от работното си възнаграждение за период от общо 410 дни.

През втората година майчинството е в размер на 83% от минималната работна заплата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg