Всеки трети американец счита, че САЩ са в период на депресия

661
Всеки трети американец счита, че САЩ са в период на депресия

33% от американците, участвали в анкета на UsaToday и Gallup, са на мнение, че икономиката в САЩ е навлязла в период на депресия. Преди едва десет месеца далите такъв отговор са били 12%.

73% от анкетираните очакват положението да се влоши. Мнозинството от американците смятат още, че данъците ще се увеличат и се притесняват, че стандартът им на живот ще се понижи с годините.

20% казват, че възнамеряват да изтеглят инвестициите си от фондовия пазар.

30% заявяват, че в последните месеци са отложили (или планират да се откажат) от голяма покупка. Почти половината от анкетираните са притеснени, че кризата на Уолстрийт ще доведе до намаляване на доходите им.

Въпреки мрачните очаквания на американците, фактите са все още далеч от тези през 1939 г. Американската икономика отбеляза ръст от 2.8% през второто тримесечие. Макар и значително забавен, това все пак е растеж, следователно за рецесия, или депресия, не можем да говорим, коментира UsaTosay.

През 30-те години безработицата в САЩ е била над 20%, докато сега е 6.1%.

Dow Jones е спаднал с 20% от октомври 2007 г. до сега, но това е доста по-малко от печално известните загуби в дните преди Великата депресия.

Въпреки окуражителните думи на икономистите, факт е, че американците променят финансовите си навици и се опитват да ограничават разходите си, коментира изданието. Те се хранят навън по-малко, купуват по-малко стоки и планират по-малко ваканции в чужбина.

64% от анкетираните се притесняват за финансовото си положение след пенсионирането си, като 33% се определят като „много разтревожени“.

В спестяванията си все повече американци се ориентират към спестовни влогове и банкови депозити вместо към ценни книжа и недвижими имоти.

26% се притесняват, че могат да загубят работата си, а 46% - че ще намалеят допълнителните възможности за доходи като бонуси, повишения и др.

44% от анкетираните казват, че плащането на месечните сметки става все по-трудно.

72% от американците са сигурни в едно нещо – помощта, която правителството оказва на финансовите институции, ще доведе до увеличение на данъците.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg