За какво и колко харчат европейците

561
За какво и колко харчат европейците

Официалната статистическа служба на Европейския съюз Евростат публикува доклада си за основните потребителски разходи на домакинствата в ЕС за 2005 г. Според данните една трета от доходите на хората са отишли за разходи, свързани с жилищни нужди, вода, ток и електричество (33.1%), а още една пета за хранителни продукти.

Тютюневите изделия и алкохолните напитки съставят 19.4% от разходите на европейците.

Друго важно перо от бюджета са разходите за транспорт (11.9%), развлечения и култура (5.7%), ресторанти и хотели (5.3%), здравеопазване (3.4%), комуникации (3.3%), образование (1%).

Забелязва се и тенденция към силно вариране на съответните разходи. Например румънските домакинства отделят 19% от бюджета си за покриване на разходите за жилище, докато в страни като Люксембург и България тези разходи са 38%.

По отношение на хранителните продукти, напитки и тютюневи изделия, разходите варират между 11% в Люксембург до 50% в Румъния.

60% от домакинствата в ЕС са с доход, по-нисък от разходите им за жилище и храна, докато 45% имат доход, значително надвишаващ тези разходи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg