Замърсяването от уличното осветление води до намаляване на насекомите

965
Замърсяването от уличното осветление води до намаляване на насекомите

© Pixabay.com

Учени твърдят, че замърсяването от уличното осветление може би допринася за „притеснителното“ намаляване на насекомите в последните десетилетия.

Проучване във Великобритания показва, че изкуственото улично осветление вреди на поведението на нощните пеперуди, намалявайки броя на гъсениците наполовина.

Модерните LED улични лампи изглежда оказват най-голям неблагоприятен ефект.


Има все повече доказателства, че популациите от насекоми намаляват вследствие на неща, като климатичните промени, загубата на местообитания и пестицидите.

Факторите са сложни и разнообразни, в това число трайната загуба на гори, ливади и блата, прекомерната употреба на пестициди, климатичните промени и замърсяването на реки и езера.

Използването на изкуствено осветление вечер се предполага, че е още една причина за намаляването на насекомите, въпреки че мащабите засега остават неясни.

Изследователите твърдят, че тяхното проучване, публикувано в Science Advances, е най-голямото доказателство досега, че замърсяването от уличното осветление може да има пагубен ефект върху местните популации от насекоми, което носи последствия и за птиците и други диви животни, които разчитат на гъсениците за храна.

"Ако насекомите са в беда, както смятаме ние и разполагаме с доказателства в подкрепа на това, вероятно би трябвало да правим всичко по силите си, за да намалим тези негативни влияния", казва Дъглас Бойс от благотворителната организация Butterfly Conservation.

Изследователите смятат, че уличното осветление може да пречи на нощните пеперуди да снасят яйцата си или да излагат насекомите на риска да бъдат забелязани и изядени от хищници като прилепите.

От своя страна гъсениците, които се раждат под уличното осветление и по конкретно LED осветление, променят навиците си на хранене.

Според тях обаче има практични решения, които не компрометират обществената безопасност, в това число затъмняване на уличното осветление в ранните часове, поставянето на детектори за движение или използването на цветни филтри за ограничаване на най-вредните дължини на вълните.

Вижте кои са едни от най-застрашените животни на планетата През последното столетие много от дивите популации и екосистеми са подложени на огромни рискове, предизвикани от климатичните промени и от човешката дейност

В свое проучване експерти от Butterfly Conservation и Университета на Нюкасъл са изследвали гъсеници в участъци от пасища и живи плетове до пътища в Южна Англия, пише BBC. Всеки от 26-те обекта в три области е бил сравнен с подобна отсечка от неосветен път наблизо.

Проучванията показват намаление на гъсениците с около 50% в осветените райони (47% спад при живите плетове и 33% в тревните участъци). При друг експеримент в полетата са поставени осветителни платформи. След това е установен спад на гъсениците под LED лампите, което предполага, че те са оказали ефекти върху навиците им на хранене.

Учените са все по-притеснени относно намаляването на някои популации насекоми. Научен преглед на броя на насекомите от 2019 г. сочи, че 40% от видовете в световен мащаб са в процес на "драстични темпове на намаление“.

Според проучването пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите, докато други видове, като домашните мухи и хлебарките, вероятно ще се увеличават.

Загубата на насекоми оказва последствия върху цели екосистеми. Насекомите са източник на храна за много птици, земноводни, прилепи и влечуги, докато растенията разчитат на насекомите за опрашване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Еми...
# 0
07:08 | 27 August 2021
То за българина отдавна се знае, че не обича славеите и пчелите, но плъховете и хлебарките са му приятни.
Нема надежда
# 1
07:08 | 27 August 2021
Ето, двама неграмотни олигофрена вече са се отбелязали :)))
Хикс
# 2
20:08 | 26 August 2021
Комари, молци, бръмбари, мухи, гълъби и всякакви насекоми не са ми необходими в градовете. Общините даже трябва да монтират по-мощни LED лампи и летящата напаст да мре още по-бързо. Има място за тази инвазивна измет извън градовете.
пича
# 3
20:08 | 26 August 2021
Еми какво да ходиме по тъмни улици и да се блъскаме в оградите за да могат пеперудите да снасят. Тези учени колко пари са взели да гледат гъсеници по цели нощи. Под LED лампите си променяли хранителните навици гъсениците,ами да им изгасим лампите ли? В горите живеят на тъмно колкото искаш гъсеници, гори колкото искаш, а градовете не им пречат кой знае колко. А в Северна Корея и без това не хабят ток и е тъмно вечер по улиците, така че там има пеперуди и гъсеници колкото искаш.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg