Жените в ЕС изкарват с 15% по-малко от мъжете

501
Жените в ЕС изкарват с 15% по-малко от мъжете

Жените изкарват по-малко от мъжете във всички 27 страни членки на Европейския Съюз, сочи доклад на Европейската Комисия.

През 2006 година разликата в заплащането между двата пола е възлизала на 15% сред страните от ЕС.

Най-голяма е била разликата във възнагражденията при работа на непълно работно време в страни като Германия и Великобритания.

Най-малка е била разликата в страни като Малта, Италия и Португалия, на фона на факта, че там има по-малко жени, извършващи неквалифициран труд.

В частния сектор жените са най-дискриминирани, където получават с 25% по-малко от мъжете, сочат още изнесените статистически данни.

Разликата се увеличава с нарастване на степента на образование, като завършилите висше образование жени получават с 30% по-малко от мъжете, според доклада. Това се оправдава с очакванията на техните работодатели жените да излязат в майчинство.

Очакването за излизане в майчинство се сочи и като основна причина за това "нежният пол" да се изкачва по-бавно по стълбичката на йерархията.

Ситуацията се запазва влошена, въпреки факта че в страните от ЕС от общо осемте милиона нови работни места, създадени от 2000-та година насам, шест милиона са били заети от жени. В същото време 59% от завършващите висше образование също са жени.

Специалистите определят настоящата ситуация като абсурдна и призовават европейските органи да предприемат действия за подобряване на ситуацията.

Много често при работи, изискващи еднаква квалификация се предлагат на жени срещу по-ниско възнаграждение, в сравнение с мъжете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg