Златните резерви на централните банки по света намаляват до най-ниското си ниво от 60 година насам

635
Златните резерви на централните банки по света намаляват до най-ниското си ниво от 60 година насам

Златните резерви на централните банки и правителствените организации по света са се понижили за осма поредна година през изминалата 2006 година, достигайки най-ниското си ниво от близо 60 години насам, посочиха данни на Международния валутен фонд.

Запасите през изминалата година са възлезли на 867.6 млн. унции, или понижение с 1.2% в сравнение с предходната година. Това бе и най-ниското им ниво от 1948 година насам.

Намаляването на запасите на злато са станали на фона на ръста в цената на благородния метал от 23% през изминалата година.

На пазара съществуват значителни спекулации, подкрепили цената на златото, че централните банки на развиващите се икономики като тези на Китай и Индия ще повишат златните си резерви.

Сред 15-те правителства с най-големи резерви от злато, Русия е била единствената страна, която е увеличила запасите през изминалата година. Към края на миналата година златните резерви на страната са достигнали 12.91 млн. унции, или повишение от 3.8% в сравнение с 12.44 млн. тройунции година по-рано.

Продавачи на злато са били централните банки на страни като Франция, Австрия, Испания, Холандия, Португалия, Швеция и др.

Европейската централна банка също е била продавач на злато през изминалата година, по данни на интернет сайта на компанията.

Китайските валутни резерви са били в размер на 19.29 млн. унции към края на миналата година, като те са на нивата си от 2001 година.

Сред страните, повишили златните си резерви през изминалата година са били Казахстан, Беларус, Таджикистан и Украйна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg