Световната банка: Роботите няма да вземат всички работни места

2025
Световната банка: Роботите няма да вземат всички работни места

© Pixabay

Възходът на автоматизацията засега оказва пренебрежителен ефект върху пазара на труда в световен мащаб, смята старши икономистът на Световната банка, въпреки често срещаните мрачни прогнози, че хората ще бъдат заменени от машини.

Работните места в промишлеността в напредналите икономики намаляват през последните две десетилетия, но възходът на същия сектор в Източна Азия компенсира повече от достатъчно тази загуба, според годишен доклад на базираната във Вашингтон финансова институция.

“Този страх, че роботите елиминират работни места, не е подкрепен от доказателства засега,” смята старши икономистът на Световната банка Пинелопи Коджану Голдбърг.


„Докладът за развитието на света“ за 2019 г. е поредното усилие от страна на академици, консултантски компании и правителства за оценяване на ефекта от новите технологии върху заетостта. Проучвания в миналото често са прогнозирали, че автоматизацията ще унищожава повече работни места, отколкото създава.

В своя доклад обаче Световната банка посочва, че естеството на работата в бъдеще ще еволюира. Технологичният напредък в автоматизацията започва да поема хиляди рутинни задачи и ще елиминира много нискоквалифицирани позиции в развитите икономики и развиващите се страни, но в същото време създава възможности за различни, по-продуктивни и по-креативни позиции.

“Това е четвъртата индустриална революция, преди това имаше три други и във всеки случай ние успявахме да оцелеем, така че не може да се каже, че машините елиминират напълно хората," казва Коджано Голдбърг в интервю за Bloomberg. “В крайна сметка, ние ще се приспособим.”

7 професионални качества, които роботите не притежаватКогато хората говорят за изкуствен интелект и четвъртата индустриална революция, често на дневен ред излиза нуждата от преквалификация и подготовка за промените на трудовия пазар в бъдеще.


Ефектът е пренебрежителен в световен мащаб, но според доклада, заетостта в промишлеността е паднала с над 10 процентни пункта в последните две десетилетия в страни, като Великобритания, Испания и Сингапур, тъй като работниците са се пренасочили от производството към сектора на услугите.

Междувременно делът се увеличава в някои развиващи се страни, като Виетнам, където е нараснал от 9% през 1991 г. до 25% през 2017 г.

В бъдеще работниците е по-вероятно да имат по много работи в хода на своята кариера, което се дължи основно на възхода на икономиката на краткосрочни договори и епизодични ангажименти, вместо да работят на една и съща позиция за един и същи работодател в продължение на десетилетия, според Световната банка.

Притежанието на различни умения ще бъде все по-важно, се казва в доклада. Вместо не дотам напредналите умения, които могат да бъдат заменени от технологиите, работодателите ще търсят все по-вече хора с напреднали познавателни умения, като комплексно разрешаване на проблеми, екипна работа и талант в сферата на разсъжденията и общуването.

За да облекчат този преход, правителствата трябва да гарантират универсално минимално ниво на социална защита, според Световната банка. Една опция може да включва предлагането на застраховка независимо от заетостта, тъй като бъдещите служители вероятно ще препускат от едно работно място към друго.

Една сфера за притеснение за Световната банка е ефектът, който технологичните промени ще окажат върху развиващите се страни в Африка и на други места, които се надяват да достигнат по-развитите държави.

В миналото тези региони можеха да разчитат на това да разрастват икономиките си, като се възползват от ниското заплащане в собствените си страни и отварянето си към чуждестранната търговия.

Заплатите обаче не са от такова значение, ако машините заменят повече хора, което би попречило на усилията на тези страни да наваксат, според Коджано Голдбърг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg