10 навика, свързани с кафе, които ще направят тялото ви по-силно
Много изследвания сочат редица ползи за здравето, които носи кафето, поради антиоксидантите, съдържащи се в напитката.
Това обаче може да бъде и доста пристрастяващ навик, както и да ви навреди, ако прекалявате с количеството.
Но ако се консумира по правилния начин, кафето може дори да подобри здравословното ви състояние, посочва Bright Side.
Вижте как да извлечете максимума от чашата с кофеин:
1. Опитайте бронирано кафе
Така нареченото бронирано кафе е резултат от рецепта, при която към напитката се добавя краве или кокосово масло. Звучи странно и необичайно, но много хора се кълнат в него и твърдят, че е кремообразно и вкусно.
Това е добра новина за онези, които не обичат да закусват, но не могат да откажат една доза кофеин, когато се събудят. Смята се, че бронираното кафе повишава нивата на добрия холестерол, като понижава триглицеридите, така че мислите за него като за здравословна алтернатива.
2. Не на захарта
В идеалния случай всички трябва да пием кафето си без добавена захар или подсладител, но това не е оферта за много хора. Захарта е една от най-вредните съставки на съвременната диета, така че определено трябва да намалите приема й.
Опитайте да добавите към кафето нещо по-естествено, като ванилия или стевия. Ако въпреки всичко слагате захар, опитайте се да намалите обичайното й количество поне наполовина.
3. Избягвайте кофеина след два следобяд
Кафето е стимулираща напитка, което е една от причините да е толкова популярно. Недостатъкът е, че то може да наруши цикъла ви на сън. Можете да изпиете 2-3 чаши кафе сутрин, но го избягвайте след два часа следобяд.
4. Добавете канела или какао към чашата си с кафе
Добавянето на какао към кафето не само увеличава количеството на антиоксиданти в напитката ви, но и е полезно за намаляване на количеството захар. Мока - вид кафеена смес с аромат на шоколад, е популярен избор в ресторантите по целия свят. Същото важи и за канелата - мощна „суперхрана“, която не само е невероятно полезна, но и придава страхотен вкус на кафето.
5. Не закусвайте кафе
Пиенето на кафе на празен стомах не е най-добрата идея. Ако не сте яли, то може да увреди стомашната ви лигавица и да причини киселини и лошо храносмилане. Може да повлияе негативно и на нервната ви система чрез засилване на симптомите на тревожност. Във всеки случай, ако не държите на обилната закуска, поне хапнете нещо малко, преди да посегнете към чашата с кафето.
6. Не използвайте нефилтрирана вода за приготвянето на кафе
Малко от нас обръщат внимание на водата, с която се прави кафето. Добре е обаче да се отървете от този навик, не само защото кафето, приготвено с филтрирана вода, има по-добър вкус, но и защото не съдържа тежки метали от старите водопроводни тръби или излишни хлорни дезинфекционни странични продукти, използвани за обеззаразяване на водата.
7. Използвайте бадемово мляко (или друга немлечна алтернатива)
Ако пиете по повече от две чаши кафе на ден, най-добре е да ограничите количеството мляко, което приемате с него. Прекалено многото мляко може да доведе до стомашно-чревни симптоми и да повиши теглото ви.
Можете да опитате по-здравословна, безмлечна опция, като например бадемово мляко, за естествена кремообразна алтернатива на кравето мляко. Разбира се, винаги можете да пиете кафето и черно.
8. Намалете приема на кофеин
Кафето може да бъде доста пристрастяващо, така че е най-добре да избягвате да го пиете твърде много, за да не страдате от трептене и други симптоми на оттегляне. Ако не искате да преминете към безкофеиново кафе (което не е изцяло без кофеин), можете да опитате половин и половина кафе с редовно и без кафе.
9. Не купувайте продукти с ниско съдържание на мазнини
Нискомаслените немлечни варианти, като сметана, например, често се рекламират като по-здравословни варианти за обогатяване вкуса на кафето. Истината е обаче, че тези продукти са могат да съдържат вредни съставки. Придържайте се към натуралната сметани, както и към всякакъв вид растително или краве мляко.
10. Използвайте био продукти
Био продуктите винаги са най-добрият достъпен избор и ситуацията при кафето не е различна. В обикновеното кафе на зърна може да има вредни следи от пестициди и синтетични торове. Сертифицираното био кафе е по-добро за вашето здраве и за околната среда, така че помислете за преминаване към по-екологична алтернатива.