10 неща, които туристите правят, а местните мразят

5299
10 неща, които туристите правят, а местните мразят

Пътуването до чужд град или страна ще бъде най-пълноценно, ако успеете да избегнете попадането в класическите туристически капани и да се слеете с местните жители.

Но преди това вижте някои неща, които туристите правят, а местните ненавиждат.

Пресичат улицата неправилно

Независимо къде отивате, винаги ще има закони за движението. И само защото не сте си у дома, не означава, че не трябва да спазвате тези правила.


Ходят по велосипедната алея

На много места в Европа и Азия колоезденето е основен транспорт. И е логично велосипедните алеи да са предназначени за велосипеди, а не за пешеходци. Затова, ако чуете звънец, веднага се отдръпнете. В много градове велосипедистите имат повече права от пешеходци и шофьори.

Блокират тротоара

Нормално е да видите гледка, която ви хипнотизира, когато посещавате непознато място. Ако сте на оживена улица, спирането неочаквано насред тротоара е недопустимо. Това най-малкото ще предизвика недоволство, а нищо чудно и да ви удари някой.

Ядат само туристически храни

Бъдете смели, когато пътувате. Заведения, като McDonalds и Starbucks, са безопасни, но идеята на едно пътуване е да опитате нови ястия. Посетете местни ресторанти и хапвайте емблематични улични храни.

Неподходящо облекло

Преди да се насочите към която и да е нова страна, направете проучване. Тениска, къси панталони и чифт сандали може да звучат като идеалното облекло за топло време, но пък може да са неуважителни, ако не съответстват на културните ценности на вашата дестинация.

Не знаят езика

Никой не очаква от вас да владеете езика на дадена страна, но научете поне основни думи.

 Пътуване в големи групи

Ако планирате ваканция за цялото семейство, може би сте обмислили строг маршрут, за да сте сигурни, че всичко ще бъде наред. Но когато се насочвате към някои задължителни дестинации, избягвайте да пътувате вкупом. Местните жители трудно ще маневрират около вашата голяма група и ще се дразнят.

Нарушаване на закона

Преди да пътувате до която и да е нова страна, прочете законите. Може да се окаже, че нещо - напълно естествено за вашата страна, е забранено в чуждата.

Оплакване от времето

Едно нещо, което местните хора мразят да чуват, е колко горещ или студен е родният им град, когато някой им гостува. Просто проучете кога е най-добре да посетите определената дестинация и се настройте за това време.

Незачитане на местната култура

Културните ценности се различават според местоположението. Ако ви помолят да спазвате културни норми, докато обикаляте нова дестинация, направете това, което се иска от вас.

И преди да се отправите на екскурзия до място, където културните норми се различават значително от това, на което сте свикнали, направете проучване и следвайте правилата.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg