10 странни професии, които са добре заплатени

11524
10 странни професии, които са добре заплатени

Намирането на работа по време на рецесия е трудно. Просто човек трябва да знае къде да търси, а понякога и да мисли по-нетрадиционно, пише щатското издание walletpop.com.

Представете си да продавате шотове текила на пияни мъже за до 600 долара на нощ, да се гмуркате за перли за 1 200 долара на ден или пък да се гмуркате под петролна платформа за 80 000 долара годишно. Добрата новина е, че тези странни професии са добре заплатени и са нещо уникално, което можете да добавите в своето CV.

Ето и някои от най-странните професии, които са добре заплатени:

Момиче за шотове

За жена на възраст между 20 и 30 години, между 300 и 600 долара на вечер е чудесно заплащане, което е точно толкова, колкото заработват момичетата продаващи шотове с алкохол, пише The Wall Street Journal. Те получават по 25 цента за всеки шот продаден на бара като останалата част от заплащането идва от бакшиши, които варират между 1 и 20 долара на питие. Разредените шотове текила струват на заведенията 15 цента, а се продават на клиентите по 3 или 4 долара. След като младата жена вземе своя дял останалото се разпределя по равно между бара и собствениците на заведението. Момичетата за шотове носят разголени горнища, което може би няма да направи работата толкова привлекателна за всички жени.

Готвач на подводница

В Австралия старши готвач с повече от шест години опит печели 200 000 австралийски долара (около 187 000 щатски долара), или колкото някои от висшите флотски офицери.

Базовата заплата е 58 806 долара годишно, но ключът е в бонусите. Готвачите получават 50 000 долара бонус годишно само за това, че идват на работа, тъй като тази позиция е от основна важност за флота.

Организатор на хазартни екскурзии до Макау

Ако можете да убедите милионерите да пътуват до китайския град Макау, за да залагат в някое от местните казина, можете да спечелите 1.2% или повече от това, което големите играчи залагат. От Бакарата може да се изкара 2.7% комисионна. Това може да означава до 5 000 долара на месец.

Гмуркач за перли

Това е опасна професия, но гмуркането за перли в Австралия е добре заплатено. Гмурканията се заплащат с 1 300 австралийски долара (1 216 щатски долара) на ден, докато заплащането за гмуркания в други страни започват от 500 щатски долара на ден.

Гмуркач под петролни и газови платформи

Това може да не е най-привлекателната работа след експлозията на платформата Deepwater Horizon и разлива на петрол в Мексиканския залив, но тези гмуркачи изкарват до 80 000 долара годишно. Техните задачи включват инспекция и инсталации на платформи, заваряване или полагане на тръби. Най-добрата новина е, че това е разрастваща се сфера.

Експерт сомелиер

Опитните сомелиери, които помагат на посетителите на скъпи ресторанти да подбират вината, перфектно допълващи ястията им, могат да печелят от 80 000 до 160 000 долара годишно. Те изготвят менютата с вината в ресторантите, съветват клиентите и трябва да познават много вина в детайли.

Конфискатори на самолети

Ако ви харесват приключенията и нямате нищо против работа под стрес, това е вископлатената работа за вас. Хората, конфискуващи самолети, плащанията по които са просрочени, могат да получат между 6 и 10% комисионна от цената на препродажбата на един самолет, който са върнали обратно на дадена банка. За самолети, струващи милиони долари това може да означава между 10 000 и 900 000 долара на самолет. Работата е тежка обаче. По някои конфискатори се стреля, а други биват хвърляни в чуждестранни затвори.

Ловец на глави

Както и при конфискаторите на самолети, залавянето на хора, които не са се явили в съда, може да ви убие. Хората, които плащат гаранция, за да излязат от затвора, след което бягат от правосъдието, биват преследвани и връщани в затвора точно от ловците на глави. Тези бегълци вероятно няма да искат да сътрудничат.

Заплащането варира между 10 и 45% от стойността на гаранцията, така че ако някой не се яви в съда след платена гаранция от 100 000 долара, той може да заработи на ловеца на глави между 10 000 и 45 000 долара при залавянето му. Опитните ловци на глави, които предприемат високорискови задачи, могат да заработят повече от 100 000 на година.

Добронамерени хакери

Вместо да се опитват да откраднат информация от компютрите на хората и да я използват, за да спечелят пари, тези етични хакери помагат на компаниите да намират пропуски в сигурността на компютърните си системи. Най-добрите в тази работа печелят до 123 900 на година и имат нужда от бакалавърска степен по компютърни науки или информационни технологии.

Дублаж

От анимационните филми до радио реклами, дублажът може да се заплаща добре, ако получите подходящата работа. Пет минути завършено аудио може да донесе 325 долара на някой, който има опит. Дори и по-малко известните дубльори в САЩ могат да печелят между 50 000 и 80 000 долара годишно.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg