11 абсурдни неща, които хората някога са считали за полезни

22470
11 абсурдни неща, които хората някога са считали за полезни

Хората от древни времена са търсели всякакви начини да се лекуват от болести, да изглеждат по-млади и по-красиви.

Не винаги обаче последната мода в тази насока действително помага. Вижте 11 абсурдни неща, които в миналото са се считали за полезни:

Радиоактивна вода

Около 1900 година хората мислели, че радиоактивните вещества са полезни. Продавали са се одеяла с уран против артрит, козметика с радиоактивни вещества, вода с радиокативни елементи и др.

Когато били открити радиоактивни елементи в някои минерални извори, хората се втурнали към тях, защото мислели че са лечителни.

Като мислели, че радиацията във водата е нещо естествено, някои хора ги продавали и рекламирали.

Известният индустриалец Ебън Байърс се хвали, че пиел по 3 бутилки на ден.

След смъртта му, през 1932 година Wall Street Journal пуска статия за него, озаглавена „Радиоактивната вода му се отразявала много добре, докато не му паднало ченето.“

Хрущял от акула

Рекламира се като вещество, което лекува рак.

През 50-те години хирургът Джон Прудън твърди, че с помощта на лекарства от животински хрущяли може да намалява размера на тумори.

През 1991 година е публикувана неговата книга „Акулите не се разболяват от рак“.

Идеята е, че ако акулите не се разболяват от рак, а техните скелети са почти изцяло изградени от хрущял, то в този хрущял явно има нещо, което потиска рака.

Научни изследвания обаче не откриват връзка между хрущяла от акула и рака. Освен това, твърдението, че акулите не се разболяват от рак също се оказва невярно.

Лекарство за кашлица с хероин

През 1898 година Bayer Laboratories прави сироп за кашлица, съдържаш хероин.

През 1910 година те спират да правят сиропа, защото се оказва, че пристрастяването към него е по-силно, отколкото са очаквали.

Кръвопускания

В миналото много болести, сред които пневмония, треска, болки в гърба, ревматизъм, главоболия, меланхолия и др. се лекували с кръвопускания.

Процедурата възникнала в древен Египет и се разпространила сред римляните и гърците.

Практиката се задържала до началото на 19-ти век.

Логиката била, че според тогавашните лекари, болестите идвали от някаква липса на баланс във флуидите на тялото и за това трябвало да се изпусне кръв, за да се оправи този баланс.

Живак

Около 1500 година използвали живак за лечение на сифилис.

Джон Хантър е лекар, който твърди, че се е излекувал от сифилис с помощта на живак.

Всъщност, сифилисът протича на фази, като може да има ремисии между тях, които да продължат по 2 години.

Най-вероятно Хънтър е имал ремисия, когато е мислел, че се е излекувал. Той умира от инфаркт, който получава по време на спор.

Тютюн

За първи път европейците видели хора да пушат тютюн през 15-ти век в Новия свят.

Когато листата тютюн били пренесени в Европа, ги смятали за лекарство срещу много неща, дори наричали тютюна „свещено листо“.

От 17-ти до началото на 19-ти век дори се правели клизми с тютюн. Заради стимулантните свойства на тютюна те имали известен ефект.

В Индия вярвали, че тютюнът е полезен за зъбите и имало паста за зъби с тютюн. Това продължило почти до наши дни – едва през 1992 година в Индия официално забраняват пастата за зъби с тютюн.

Лоботомията

За първи път лоботомия на хора се прави някъде около 1890 година. Най-популярна е между 40-те и 50-те години, когато е извършена на около 40 000 души в САЩ.

Историята: Егаш Мониш предлага оперативна намеса за лекуване на психично болни хора с изявена агресивност. Прилаганите дотогава методи и средства практически са имали само временно действие. Характерът на заболяването ги прави опасни както за тях самите, така и за околните. През 1936 година се извършва първата такава операция от професора по неврохирургия Алмейда Лима. Същността на метода е в прекъсване на нервни влакна, изградени от бяло вещество, които свързват челния лоб с другите части на мозъка.

Методът на Егаш Мониш не лекува радикално болестта. С хирургичната намеса пациентите стават по-спокойни, което позволява да живеят в семейна среда. Егаш Мониш получава Нобелова награда за физиология или медицина. След извършване на около 100 подобни операции, правителството забранява подобно лечение. Причината за това са протестите на психолози и психиатри, че тази операция е антихуманна и води до дълбока промяна в психиката и унищожаване на личността.

Този метод получава най-широко разпространение след Втората световна война в САЩ, където неврологът Уолтър Фриман я прилага в собствена модификация. От 1960 год. с откриването на нови психотерапевтични средства, броят на извършваните лоботомии рязко намалява и престава да се прилага.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

някоя си
# 0
19:11 | 4 November 2012
това с лоботомията най ми допадна
kgb777kgb
# 1
17:10 | 10 October 2012
Всичко зависи от дозата ! И най-силните отрови в нищожни количества са лекарства ! Другото е бла-бла !
!
# 2
23:09 | 21 September 2012
:D I men
baihui
# 3
22:09 | 20 September 2012
komentarite vi me plashat
THINK
# 4
17:09 | 20 September 2012
Десислава, на тебе да не би да ти харесва повече варианта да си супер интелигентна гадина със зло сърце ?! По телевизията казаха също, че знанията не са толкова важни, колкото адекватното поведение. И с това ли не си съгласна ?!
Десислава
# 5
16:09 | 20 September 2012
Всичко това е така, но е истина, че почти всяко от тези неща нистина помага в съответните дози и се използва и в съвременната медицина, но явно автора не се е позаитересувал. По-лесно е сегашните списвачи на разни материалчета да преписват без да влагат ни грам собствени познания. Но не е страшно- нали по телевизията казват, че не е лошо да си тъп стига да си с добро сърце хаха.
Катерина
# 6
16:09 | 20 September 2012
Днес има много пъти по 11 абсурдни медикаменти/методи за "лечение".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg