13 изненади, които очакват туристите в Китай

5014
13 изненади, които очакват туристите в Китай

© Pixabay.com

Китай е една от петте страни, които привличат най-много туристи в света, а чуждестранните посетители в страната са все повече.

Макар че интернет прелива от информация, която ще ви помогне да подготвите добре пътуването си, все пак не се споменават някои важни данни за избягване на неприятни изненади.

Френският сайт Sympa-sympa.com е съставил списък с китайски особености, за да сте напълно подготвени за пътуването си в страната.

1. Никога не планирайте пътуване в Китай по време на националните празници. В страната няма официални платени отпуски и единствената възможност на служителите да пътуват е да се възползват от националните празници. Поради това всички пътуват по едно и също време. Ужасяващо е.


2. Всички туристически обекти в този период са пълни с хора. Дори да имате късмета да се уредите с резервация в хотел, няма гаранция, че ще успеете да се доберете до място, ако искате да посетите местните атракции с множеството местни хора, които умеят да се бутат по-добре от вас.

Така че първо проверете дали датите ви не съвпадат с местни празници. Тъй като местният календар е лунен, 4 от 6-те основни празници сменят датата си всяка година.

Но още отсега можете да задраскате първата седмица на май и първата седмица на октомври (деня на независимостта на Китай), наричана още „Златната седмица“.

3. Влаковете са отлична възможност за пътуване в Китай, но трябва да внимавате за някои детайли. По-добре е да купите билетите предварително (поне един месец по-рано), защото в противен случай е възможно да не са останали места.

Разликата в цената на първа и втора класа във високоскоростните влакове е минимална, но разликата в удобството е значителна. Поради това билетите за първа класа свършват бързо.

Ако бързате да пътувате и няма нормални билети, възможно е да се придвижите „без седящо място“. Достатъчно е да издържите няколко часа прави или дори седнали на пода. Това е много популярен начин за пътуване сред местните хора.

4. Друга важна подробност. Не можете да влезете в гарата, ако нямате билет за влак и паспорт. Първо ще трябва да почакате на опашка, за да проверят билета ви, и след това да преминете през проверка на сигурността. Така че винаги пристигайте на гарата по-рано, за да имате време да направите всичко.

5. Чаршафите на леглата между точката на отпътуване и точката на пристигане не се сменят. Ако се качите във влак от Шанхай за Чунцин, ще получите съвсем прясно оправено легло.

Но ако се качите в същия влак от междинна спирка, можете да очаквате да откриете оправено легло, но със същите чаршафи като при заминаването. Има неща в Китай, които е по-добре да не бъдат споменавани, за да не се притесняват туристите.

6. Транспортната система в Китай е отлична. Можете да пристигнете до всяка дестинация, използвайки автобус. За сметка на това, ще трябва да си приготвите точна сума пари, защото не връщат ресто.

Единственият проблем е, че като цяло автобусите и метрото спират да се движат много рано. Например, метрото в Шанхай затваря към 22.30 ч. Благоприличните китайци си лягат рано, за останалите има таксита.

7. Добра новина: В Китай не се оставя бакшиш. Никога. Нито в такситата, нито в ресторантите, нито в хотелите. Китайците нямат този навик. Ако обслужването много ви е харесало, можете да опитате да оставите банкнота или монети, но ако ви ги отхвърлят след петия опит, това означава, че трябва да ги използвате за нещо друго.

8. Ако китаец ви покани на вечеря, вероятността да плати сметката е 99%. Обратното също важи. Ако вие поканите китаец или предложите да излезете, от вас ще се очаква да платите сметката.

Имате предвид също, че  китайците се хранят в определени часове и може да ви е трудно да намерите място за похапване извън традиционните часове.

9. Бъдете подготвени, че никой не говори английски. Дори в хотелите. И не си харчете парите за книги от рода на „китайски за две седмици“. Най-трудното в научаването на този език са интонациите и звуците. Ако не ги овладеете, никой няма да ви разбере.

По-добре използвайте времето си, за да научите няколко йероглифа, свързани с храна, за да можете да разбирате в основни линии менютата. И инсталирайте на телефона си приложение за превод на китайски символи.

10. В Китай няма Facebook. Същото важи и за услугите на Google – търсачка, Gmail, Google Maps, You Tube. Собствениците на смартфони с Android ще имат проблеми да заредят тези приложения. Така че бъдете готови за изолация от социалните мрежи или опитайте да се сдобиете с достъп чрез виртуална частна мрежа (VPN).

11. Не всички хотели имат разрешение да приемат чужденци. В Китай има закон за задължително регистриране на всички чуждестранни граждани и не всички хотели имат възможност да направят такава регистрация.

Преди да резервирате хотела си по интернет, проверете добре дали не е посочено: „Само за жителите на континентален Китай“.

12. В Китай винаги можете да откриете топла вода – на жп гарите, летищата, парковете, ресторантите. Това означава, че ако имате термос, можете да си приготвите чай или кафе или да похапнете готова супа. Това е доста практично за пътниците, които искат да направят икономия.

16 удивителни (част от тях отвратителни) факти за КитайДисциплината на китайската армия се дължи на карфица

13. Китайците са много дружелюбни. Това може да се превърне в проблем, особено когато искате помощ, за да стигнете до дадено място. Ще ви покажат пътя, дори да не го знаят. Искат да помогнат, защото за някои китайци противното би означавало „да загубят достойнството си“. Така че е по-добре да свалите карти на телефона си.

 Китай е красива и удивителна страна. Ако организирате пътуването си сами, това ще ви коства известни усилия, но в замяна на това ще преживеете доста незабравими емоции и накрая ще бъдете убедени, че си е заслужавало.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg