Зимата е това време на годината, в което често хапваме повече, отколкото е необходимо. Някои храни обаче, освен че ще ни заситят, ще ни гарантират, че няма да напълнеем от тях, защото съдържат т.нар „отрицателни калории“.

Това означава, че за тяхната консумация и смилане изразходваме повече калории, отколкото сме приели.

От кайсии и аспержи до чесън и грейпфрут - вижте от кои храни може да хапвате без угризение на съвестта.

1. Ябълки – 47 кал/ 100 гр

Освен че „пази доктора далеч“, този вкусен плод съдържа витамини С и А, които помагат и за здраво сърце.

2. Кайсии – 12 калории на плод



Консумацията им помага за намаляване на риска от инфаркт, освен това са пълни с витамин С, диетични фибри и минерали.

3. Аспержи – 6 калории на стръкче

Пълни са с антиоксиданти, съдържат много важни витамини, като А, С, Е и К, заедно с много фибри.

4. Червено цвекло – 36 кал/ 100 гр

Цвеклото е добър източник на желязо, фолиати и антиоксиданти. То помага за понижение на кръвното налягане, увеличава на ефективността при тренировки и помага за предотвратяване на деменцията.

5. Броколи - 33 кал/ 100 гр

Броколито са отличен източник на витамини К и С, а също така имат много калий и фибри, съдържат и антиоксиданти.

6. Карфиол - 3 кал на цветче

Една порция от карфиол съдържа 77% от дневната препоръчителна доза витамин С за възрастен човек.

7. Целина – 2 кал на пръчка

Този зеленчук има най-вече вода, ето защо ще изгорите повече калории, само докато го ядете.

8. Боровинки – 15 кал/ 100 гр

Тези червени плодове са друг чудесен източник на витамин С, както и фибри, манган и изобилие от антиоксиданти.

9. Кресон - 4 кал на шепа

Кресонът се смята, че има лечебни свойства. Той съдържа особено високи нива на витамин К - важен за здравето на костите и витамин А – за здравето на очите. Той има също така глюкозинолат - съединения, което е установено, че има противоракови свойства.

10. Краставица – 6 калории на парче

Този зеленчук е най-вече вода, затова помага за изчистване на токсините от организма, твърдят здравни експерти. Той също така ви държи хидратирани и помага за поддържане здравето на очите и сърцето.

11. Фенел - 12 кал / 100 гр

Тъй както съдържа много фибри, се смята, че помага да се възстанови балансът на женските полови хормони, обвинявани за някои от симптомите на ПМС.

12. Чесън – 49 кал/ 100 гр.

Хапвайте го умерено, той съдържа вещества, които противодействат на настинките и грипа.

13. Грейпфрут - 24 кал за половин грейпфрут

Според проучване, пиенето на сок от грейпфрут, докато ядем мазна храна, намалява теглото с до 1/5.

14. Зелен фасул – 24 кал/ 100 гр

Яденето на зелен фасул ще ви помогне да постигнете плосък корем, според някои диетолози. Той е пълен с важни витамини и протеини също.

15. Кейл - 33 кал/ 100 гр

Има десетки твърдения за антираковите свойства на кейла, въпреки че някои диетолози твърдят, че яденето на броколи и брюкселско зеле е по-добро.

16. Праз - 22 кал/ 100 гр

Празът е отличен източник на витамин К, манган, витамин В6, мед, желязо и витамин C.

17. Лимони - 3 кал на парче

Когато животът ти поднесе лимони ... просто ги изяж. Едно парче лимон съдържа само три калории, което означава, че ще изгорите повече, докато го дъвчете и храносмилате.

18. Маруля - 14 кал/ 100 гр

Съставена предимно от вода, марулята е идеална за диети с малко калории.

19. Лук - 7 кал за филийка

Почти няма рецепта без лук. Ако го ядете в умерени количества, ще изгорите повече калории, отколкото той дава.

20. Малини - 1 кал на малина

Малините съдържат много високи нива на витамин C. Помагат за увеличаване на плодовитостта.

21. Ягоди - 3 кал на плод

Ягодите съдържат повече витамин С от еквивалентното количество портокали и подпомагат храносмилането.

22. Жълта ряпа - 24 кал/ 100 гр

Тя е с ниско съдържание на калории, което я прави идеална храна за отслабване. Дава около 20% от необходимата за деня доза витамин С.

23. Диня - 16 кал в една четвърт от парче

Този плод може да ви помогне да се хидратирате точно толкова, колкото една чаша вода. Освен това помага на работата на сърцето и за отслабване, защото спира натрупването на лошия холестерол.